Kennisbank
Energielabel
Energielabel

Energielabel verbeteren: hoe doe je dat?

Billy Brouwer
26
 
August 2023
0 min leestijd

Het verbeteren van je woning's energielabel kan eenvoudig en kostenefficiënt. Van isolatie en dubbel glas tot efficiëntere verwarming en zonnepanelen, diverse aanpassingen verhogen de woningwaarde, verlagen energiekosten en zijn beter voor het milieu.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Energielabel verbeteren: hoe doe je dat?

Het energielabel van je huis geeft in één oogopslag weer hoe energiezuinig je woning is. Je hebt erover gelezen, je snapt het belang, maar je huis heeft een minder gunstig label. Dus je denkt: hoe kan ik dat verbeteren? Goed nieuws, het is vaak makkelijker dan je denkt en je bespaart er ook nog eens geld mee op de lange termijn. Laten we het stap voor stap doornemen.

Waarom een beter energielabel?

Een beter energielabel is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Je bespaart op energiekosten en de waarde van je huis gaat omhoog. En als je ooit besluit te verkopen, is een huis met een goed energielabel aantrekkelijker voor kopers.

Eerste stappen: isolatie

De snelste winst behaal je meestal met isolatie.

  • Dakisolatie: Warmte stijgt op, dus met een slecht geïsoleerd dak verlies je veel warmte. Dakisolatie kan je energielabel met één of twee stappen verbeteren.
  • Vloer- en muurisolatie: Via de vloer en de muren kan er ook veel warmte verloren gaan. Goede isolatie hiervan kan een enorm verschil maken.

Dubbel glas en zonwering

Enkel glas is een energielek. Met dubbel glas, of zelfs hoogrendementsglas, behoud je de warmte veel beter. Zonwering kan in de zomer juist helpen om het huis koel te houden, wat weer scheelt in airco-kosten.

Verwarming: ga voor efficiëntie

Nog een grote verbruiker: de verwarming. Een oude CV-ketel kan een echte energieslurper zijn.

  • Hoogrendementsketel: Overweeg om je oude CV-ketel te vervangen door een hoogrendementsketel. Die zijn veel efficiënter in het omzetten van brandstof naar warmte.
  • Warmtepomp: Nog een stap verder is de warmtepomp. Die haalt warmte uit de lucht of de grond om je huis te verwarmen. Dit is een grotere investering, maar kan je huis zelfs naar energielabel A brengen.

Zonnepanelen en groene energie

Met zonnepanelen op je dak wek je je eigen groene stroom op. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar je zult het ook merken in je energierekening. Ook het gebruik van andere vormen van groene energie kan je energielabel aanzienlijk verbeteren.

Kleine aanpassingen, groot verschil

Denk ook aan kleine veranderingen zoals led-lampen, tochtstrips en waterbesparende kranen. Het lijken kleine dingen, maar alles bij elkaar kan het veel opleveren.

Het verbeteren van je energielabel is vaak een kwestie van investeren: zowel tijd als geld. Maar die investering betaalt zich terug. Je bespaart op je energiekosten en draagt bij aan een beter milieu. En mocht je je huis ooit willen verkopen, dan heeft het met een beter energielabel ook nog eens een hogere waarde. Dus waar wacht je nog op? Tijd om aan de slag te gaan!

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt