Kennisbank

Woning kopen

Je eerste huis kopen? Dat is spannend, maar waar begin je? Wat zijn de stappen, de mogelijkheden, waar moet je op letten? Geen zorgen, wij helpen je. We maken het helder en simpel, zonder onduidelijke taal.

Hoe werkt het kopen van een woning?

Het kopen van een woning is een spannend proces met verschillende stappen. Van je droomhuis zoeken tot de sleuteloverdracht, ontdek hier hoe het werkt.

1.

Je wensen en budget bepalen

Bepaal wat je zoekt in een woning en wat je kunt betalen. Denk aan locatie, grootte, en budget inclusief bijkomende kosten.

2.

Huizen zoeken en bezichtigen

Zoek online naar huizen en plan bezichtigingen. Neem een aankoopmakelaar mee als je wilt, en stel kritische vragen.

3.
Bod uitbrengen en onderhandelen

Breng een bod uit dat past bij de woningwaarde en jouw budget. Onderhandel met de verkoper via je makelaar.

4.
Contract ondertekenen en overdracht

Na acceptatie van het bod, onderteken je het koopcontract. De overdracht bij de notaris maakt de aankoop officieel.

Exclusieve woningen kopen voor een vaste prijs?

Bij ons staat de prijs van een huis vast, waardoor overbieden overbodig wordt. Als nieuwe koper krijg je voorrang tot exclusief woningaanbod: huizen die nergens anders te koop zijn.

Veelgestelde vragen over een huis kopen

Al je vragen over het proces van het kopen van een huis beantwoord op één plek.

Wat zijn de eerste stappen bij het kopen van een huis?

De eerste stappen zijn het in kaart brengen van je financiële situatie en je wensen. Denk aan het budget, de gewenste locatie, en het soort huis. Overweeg een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur en schakel eventueel een makelaar in om je te ondersteunen bij de zoektocht.

Hoe werkt het bieden op een huis?

Het bieden op een huis begint vaak met een openingsbod. Hierna kan er onderhandeld worden over de prijs, leverdatum en eventuele voorwaarden. Een aankoopmakelaar heeft ervaring met onderhandelen en kan je hierin adviseren en begeleiden.

Met welke aanvullende kosten moet ik rekening houden bij het kopen van een huis?

Dit omvat niet alleen de aankoopprijs, maar ook extra kosten zoals notariskosten, taxatiekosten, makelaarskosten en overdrachtsbelasting.

Wat gebeurt er bij de notaris?

Bij de notaris wordt de koopakte ondertekend, en vindt de officiële overdracht van de woning plaats. De notaris zorgt voor de inschrijving in het Kadaster en regelt de financiële afhandeling.

Hoe lang duurt het voordat ik in mijn nieuwe huis kan?

De tijd tussen het tekenen van het koopcontract en de overdracht bij de notaris varieert. Dit kan afhankelijk zijn van onderhandelingen, financieringsvoorbehoud en andere factoren. Gemiddeld duurt dit proces enkele maanden.

Wat is een aankoopmakelaar en is deze noodzakelijk?

Een aankoopmakelaar begeleidt je bij het kopen van een huis, van het zoeken en bezichtigen tot aan de onderhandeling en de juridische afronding. Hoewel het niet verplicht is om een aankoopmakelaar in te schakelen, kan hun expertise het proces gemakkelijker en minder stressvol maken.