Kennisbank
Woning kopen
Woning kopen

Wat is stille verkoop en hoe vind ik huizen die in de stille verkoop verkocht worden

Sake van der Oord
26
 
August 2023
0 min leestijd

Stille verkoop in Nederland betreft woningen die niet openbaar geadverteerd zijn, maar verkocht worden via persoonlijke netwerken of makelaars. Dit biedt discretie en exclusiviteit voor verkopers en kopers. Vinden van zulke woningen vergt netwerken en specialistische hulp.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Als je begint met het zoeken naar een huis in Nederland, ben je misschien de term ""stille verkoop"" tegengekomen. Wat betekent het eigenlijk? Stille verkoop verwijst naar de verkoop van woningen die niet publiekelijk geadverteerd worden, wat betekent dat ze niet op vastgoedwebsites of in kranten vermeld staan. In plaats daarvan worden ze op de markt gebracht via mond-tot-mondreclame of exclusief aan een selecte groep potentiële kopers. In dit artikel zullen we verkennen wat stille verkoop is, waarom het bestaat en hoe je woningen kunt vinden die via dit kanaal worden verkocht.

Wat is stille verkoop?

Stille verkoop is een veelvoorkomende praktijk in de Nederlandse huizenmarkt, vooral voor high-end woningen die discretie vereisen. Het stelt verkopers in staat om hun woningen van de openbare markt te houden terwijl ze nog steeds potentiële kopers vinden via persoonlijke netwerken of vastgoedmakelaars. Het kan ook een manier zijn voor verkopers om de markt te testen en te zien welke soort aanbiedingen ze kunnen krijgen zonder zich te committeren aan een publieke verkoop.

Waarom bestaat stille verkoop?

Er zijn verschillende redenen waarom verkopers kiezen voor stille verkoop. Ten eerste kan het zijn dat ze hun privacy willen beschermen en geen pottenkijkers willen hebben tijdens bezichtigingen. Ten tweede kan het zijn dat ze een exclusief imago willen creëren voor hun woning en het alleen aan een selecte groep potentiële kopers willen aanbieden. Ten derde kan het zijn dat ze hun woning snel willen verkopen zonder dat dit publiekelijk bekend wordt.

Hoe vind ik huizen die in de stille verkoop verkocht worden?

Het vinden van woningen die in de stille verkoop worden verkocht, kan een uitdaging zijn, maar het is niet onmogelijk. Hier zijn enkele manieren om te beginnen:

#1 Vraag rond in je persoonlijke netwerk

Als je op zoek bent naar een huis, vraag dan aan vrienden, familie en collega's of ze iemand kennen die zijn huis wil verkopen. Het kan zijn dat iemand in je netwerk al weet van een woning die aan je wensen voldoet.

#2 Schakel een vastgoedmakelaar in

Veel vastgoedmakelaars hebben een netwerk van verkopers die hun woning via stille verkoop verkopen. Als je een vastgoedmakelaar inschakelt, kan hij of zij je in contact brengen met deze verkopers.

#3 Zoek online

Hoewel woningen die via stille verkoop worden verkocht niet publiekelijk worden geadverteerd, zijn er nog steeds enkele online platforms waarop ze te vinden zijn. Deze platforms bieden exclusieve toegang tot woningen die niet publiekelijk te koop staan.

#4 Check lokale vastgoedadvertenties

Hoewel stille verkoop niet altijd gepaard gaat met advertenties in kranten of tijdschriften, kun je toch proberen om lokale vastgoedadvertenties te bekijken. Er zijn nog steeds verkopers die hun woning in lokale kranten willen adverteren. Het kan ook zijn dat ze op zoek zijn naar een snelle verkoop en niet de tijd willen nemen om een vastgoedmakelaar in te schakelen.

#5 Bezoek open huizen

Hoewel stille verkoop woningen niet openbaar worden geadverteerd, kun je toch proberen om open huizen te bezoeken. Als je bij een open huis bent, kun je de verkoper vragen of ze nog andere woningen hebben die niet op de markt zijn.

Stille verkoop is een interessant fenomeen in de Nederlandse huizenmarkt, dat zowel verkopers als kopers voordelen kan bieden. Als je op zoek bent naar een huis, kan het nuttig zijn om te onderzoeken of er woningen in de stille verkoop zijn die aan je wensen voldoen. Zorg er wel voor dat je de marktwaarde van vergelijkbare woningen in de buurt kent voordat je een bod doet en overweeg om een vastgoedmakelaar in te schakelen om je te helpen bij het onderhandelen over de prijs.

Met een beetje moeite en geduld kun je de woning van je dromen vinden via stille verkoop.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt