Kennisbank

Makelaar

Een goede makelaar kan het verschil maken bij het kopen of verkopen van je woning. Maar hoe kies je de juiste? Hier vind je informatie, adviezen en artikelen om de makelaar te vinden die bij jou past.

Wat is een makelaar en hoe kies ik een makelaar?

Een makelaar begeleidt je bij het kopen of verkopen van een woning. Volg deze stappen om de juiste makelaar te kiezen.

1.

Onderzoek doen

Bekijk online beoordelingen, vraag vrienden om aanbevelingen en onderzoek de specialisaties van verschillende makelaars.

2.

Kennismakingsgesprek

Plan een kennismakingsgesprek om te zien of er een klik is en of de makelaar aan je verwachtingen voldoet.

3.
Vergelijk tarieven

Vraag offertes op en vergelijk de tarieven en diensten van verschillende makelaars.

4.
Maak een keuze

Kies de makelaar die het beste bij jouw situatie en wensen past, en leg de afspraken vast in een overeenkomst.

No items found.

homeup als jouw makelaar

Op zoek naar een betrouwbare partner in de vastgoedmarkt? Laat je gegevens achter en we vertellen je graag waarom je voor onze unieke aanpak moet kiezen.

Veelgestelde vragen over de makelaar

Vind hier antwoorden op vragen over het kiezen en werken met een makelaar.

Wat doet een makelaar?

Een makelaar bemiddelt bij de koop, verkoop, huur of verhuur van onroerend goed. Hij/zij adviseert, taxeert, onderhandelt en begeleidt het gehele proces van bijvoorbeeld de verkoop van een woning.

Heb ik een makelaar nodig bij de verkoop van mijn huis?

Het is niet verplicht om een makelaar in te schakelen, maar een makelaar heeft kennis van de markt, onderhandelingsvaardigheden en kan het verkoopproces begeleiden, wat veel tijd en moeite kan besparen.

Wat kost een makelaar?

De kosten van een makelaar variëren en kunnen bestaan uit een vast bedrag, een percentage van de verkoopprijs, of een combinatie van beide. Het is belangrijk om dit vooraf duidelijk af te spreken.

Hoe kies ik een goede makelaar?

Kies een makelaar die ervaring heeft in jouw regio, vraag naar referenties, bespreek vooraf duidelijk de diensten en kosten maar vooral volg je gevoel.

Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de koper en helpt bij het vinden en aankopen van een woning. Een verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkoper en helpt bij het verkopen van de woning.

Kan ik zelf onderhandelen als ik een makelaar heb?

Het is gebruikelijk dat de makelaar de onderhandelingen voert, maar je kunt altijd je wensen bespreken en in overleg zelf betrokken zijn bij de onderhandelingen.