Kennisbank
Makelaar
Makelaar

Wat doet een makelaar? Een blik achter de schermen

Sake van der Oord
26
 
August 2023
0 min leestijd

Een makelaar speelt een veelzijdige rol in het koop- of verkoopproces van een woning, van taxatie en presentatie tot onderhandeling en nazorg. De expertise van de makelaar kan het proces aanzienlijk versnellen en vergemakkelijken.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Als je een huis wilt kopen of verkopen, is de kans groot dat je te maken krijgt met een makelaar. Maar wat doet een makelaar eigenlijk allemaal? In dit artikel kijken we achter de schermen en duiken we in het takenpakket van de makelaar.

Van taxatie tot onderhandeling

Een makelaar heeft een veelzijdig takenpakket dat begint bij het taxeren van de woning. Dat betekent niet alleen kijken naar de staat van het huis, maar ook naar de locatie, de markt en vergelijkbare woningen. Op basis van die taxatie wordt een reële verkoopprijs vastgesteld.

De kunst van de presentatie

Een huis moet er zo aantrekkelijk mogelijk uitzien voor potentiële kopers. Een goede makelaar weet precies hoe hij of zij een woning moet presenteren. Dat gaat verder dan een paar mooie foto's. Denk aan een pakkende beschrijving, 360-gradenfoto's of zelfs een video. De makelaar regelt ook bezichtigingen en open-huizendagen en geeft advies over hoe je je huis het beste kunt presenteren.

Netwerk en marketing

Makelaars hebben een groot netwerk en weten hoe ze een woning in de markt moeten zetten. Ze maken gebruik van verschillende platforms, zoals Funda, sociale media en hun eigen website. Ze hebben ook toegang tot een netwerk van andere professionals zoals taxateurs, notarissen en hypotheekadviseurs. Dit kan het proces aanzienlijk versnellen en vergemakkelijken.

Onderhandelingen en juridische zaken

Zodra er interesse is in een woning, begint het onderhandelingsproces. Dit is een cruciaal moment waarbij de ervaring en expertise van een makelaar van groot belang zijn. De makelaar voert namens jou de onderhandelingen en zorgt ervoor dat je de beste deal krijgt. Daarnaast helpt hij of zij je met alle juridische aspecten, zoals het koopcontract, en zorgt ervoor dat alles volgens de regels verloopt.

Nazorg

Ook na de overdracht is het werk van een makelaar nog niet altijd klaar. Eventuele problemen of vragen die na de sleuteloverdracht opkomen, kunnen vaak nog worden opgepakt door de makelaar. Een goede makelaar zorgt voor complete nazorg, zodat jij met een gerust hart deze levensveranderende stap kunt zetten.

Een makelaar doet veel meer dan alleen een bord in je tuin zetten en wachten op kopers. Van taxatie tot onderhandeling en van presentatie tot nazorg, een makelaar is in elke fase van het koop- of verkoopproces een onmisbare schakel. Door te weten wat een makelaar allemaal doet, kun je beter beoordelen welke makelaar het beste bij jouw situatie past. Het kiezen van de juiste makelaar kan veel stress voorkomen en zorgen voor een soepeler proces. Dus neem de tijd om je te oriënteren en de juiste keuze te maken.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt