Kennisbank

Juridische zaken

Voordat je die sleutels in handen krijgt, moeten er wat juridische zaken geregeld worden. Dat klinkt misschien als een hoop gedoe, maar wees gerust, we doen het samen! We leggen je alles uit en zorgen ervoor dat alle documenten in orde zijn.

Wat is een koopcontract en hoe werkt het opstellen ervan?

Een koopcontract legt vast wat jij en de verkoper zijn overeengekomen. Prijs, opleverdatum en voorwaarden: hier staat het zwart op wit.

1.

Gegevens verzamelen

Verzamel alle benodigde informatie zoals persoonlijke gegevens, details van de woning, en eventuele bijzondere afspraken.

2.

Opstellen van het koopcontract

Met de verzamelde gegevens wordt het koopcontract opgesteld. Hierin worden alle afspraken vastgelegd, zoals de koopprijs, opleverdatum en ontbindende voorwaarden.

3.

Koopcontract doornemen

Lees het koopcontract zorgvuldig door samen met een juridisch expert of makelaar.Dit is het moment om eventuele wijzigingen aan te brengen.

4.

Opvolging van het koopcontract

Na ondertekening van het contract door beide partijen, volgt de afhandeling. Dit omvat de overdracht bij de notaris, betaling van de koopsom en de sleuteloverdracht.

Meer weten over juridisch advies bij het kopen of verkopen van een huis?

Laat je gegevens achter en ontdek hoe ons juridisch advies je helpt om zonder zorgen te kopen of te verkopen.

Veelgestelde vragen over jurdische zaken

Begrijp de juridische aspecten van het kopen, verkopen of bezitten van een woning.

Wat is een koopovereenkomst?

Een koopovereenkomst is een juridisch contract tussen koper en verkoper waarin de voorwaarden voor de verkoop van een woning zijn vastgelegd. Dit omvat de koopprijs, de overdrachtsdatum, en eventuele ontbindende voorwaarden. Beide partijen moeten zich aan deze overeenkomst houden.

Wat doet een notaris bij woningverkoop?

De notaris speelt een cruciale rol bij woningverkoop. Hij stelt de leveringsakte op, zorgt voor de afhandeling van de betaling, regelt de inschrijving in het Kadaster, en zorgt ervoor dat alle wettelijke verplichtingen worden nagekomen.

Wat is een ontbindende voorwaarde?

Een ontbindende voorwaarde in een koopcontract geeft de koper de mogelijkheid om onder bepaalde omstandigheden van de koop af te zien. Veelvoorkomende voorbeelden zijn het niet verkrijgen van een hypotheek of negatieve uitkomsten van een bouwkundige keuring.

Wat betekent overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is een belasting die de koper betaalt bij de aankoop van een woning. Het is een percentage van de koopprijs en wordt geïnd door de Belastingdienst. Het percentage kan variëren, afhankelijk van de aard van het onroerend goed.

Wat is erfpacht?

Erfpacht is een recht om de grond van iemand anders te gebruiken en hierop een woning te bezitten. Je betaalt dan een vergoeding aan de grondeigenaar. De voorwaarden van erfpacht zijn vastgelegd in een erfpachtcontract, en deze kunnen sterk variëren.

Wat is een VvE (Vereniging van Eigenaren)?

Een VvE is een vereniging die de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren van een appartementencomplex beheert. De VvE zorgt voor onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes, verzekeringen, en andere gezamenlijke zaken. Elke eigenaar is automatisch lid en betaalt maandelijks een bijdrage.