Kennisbank

Woning verkopen

Het verkopen van je huis is een belangrijke stap en kan veel vragen oproepen. Hoe bepaal je de juiste vraagprijs? Wat zijn de juridische aspecten? Hoe presenteer je je woning optimaal? Van strategie tot overdracht, hier ontdek je alles wat je moet weten om je huis succesvol te verkopen.

Hoe werkt het verkopen van een woning?

Het verkopen van een woning kan complex lijken. In dit overzicht leggen we het uit, van de makelaarskeuze tot de overdracht, zodat jij met vertrouwen je huis kunt verkopen.

1.

De makelaar kiezen

Kies een makelaar met kennis en een passende strategie. Bespreek tarieven en verwachtingen voordat je het contract tekent.

2.

De woning presenteren

Maak de woning aantrekkelijk met opruimen, kleine reparaties, en goede fotografie. Een verzorgd huis trekt meer kopers aan.

3.
De juiste prijs bepalen

Bepaal een realistische verkoopprijs met hulp van je makelaar, gebaseerd op vergelijkbare woningen in de omgeving.

4.
Onderhandeling en overdracht

Na bezichtigingen en onderhandelingen, wordt het koopcontract opgesteld. De overdracht bij de notaris voltooit de verkoop.

Woning gratis verkopen?

Wil jij een woning verkopen die perfect is voor starters? Wij doen dat snel en kosteloos voor je. We verkopen je woning voor een vaste prijs die we vaststellen met een taxatie.

Veelgestelde vragen over een huis verkopen

Ontdek wat er komt kijken bij het verkopen van je woning en hoe je dit soepel kunt laten verlopen.

Hoe bepaal ik de vraagprijs?

De vraagprijs bepaal je vaak met je makelaar, gebaseerd op vergelijkbare woningen, de staat van het huis, en de marktsituatie.

Wat zijn de kosten bij verkoop?

Verkoopkosten kunnen bestaan uit makelaarskosten, advertentiekosten, en notariskosten voor de overdracht. Dit varieert per situatie.

Wat zijn de eerste stappen in het verkoopproces van mijn huis?

De eerste stappen zijn het kiezen van een makelaar (of besluiten om het zelf te doen), het opstellen van een vraagprijs, en het voorbereiden van de woning voor bezichtigingen, bijvoorbeeld door opruimen en eventuele kleine reparaties uit te voeren.

Moet ik aanwezig zijn bij elke bezichtiging?

Dit hangt af van je afspraken met de makelaar. Soms kan het voordelig zijn als de verkoper niet aanwezig is, zodat potentiële kopers zich vrijer voelen om vragen te stellen en opmerkingen te maken. Overleg dit met je makelaar.

Wanneer is de verkoop van mijn huis definitief?

De verkoop is definitief na het ondertekenen van de notariële akte. Tot die tijd kunnen er onder bepaalde voorwaarden nog ontbindende factoren zijn, zoals het niet verkrijgen van een financiering door de koper.

Wat als de koper afziet van de koop?

Als de koper afziet van de koop binnen de wettelijke bedenktijd of vanwege een ontbindende voorwaarde zoals financiering, wordt de koop ontbonden. Als er geen geldige reden is, kan er een boeteclausule van toepassing zijn, afhankelijk van wat er in het koopcontract staat.