Kennisbank
Woning verkopen
Woning verkopen

Wat is overwaarde en hoe bereken je het

Sake van der Oord
26
 
August 2023
0 min leestijd

Overwaarde is het positieve verschil tussen je huiswaarde en hypotheekschuld. Het biedt financiële flexibiliteit voor renovaties, leningen, pensioenplanning en erfenis. Bereken overwaarde met huiswaarde minus hypotheekschuld.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Overwaarde verwijst naar het verschil tussen de waarde van je huis en de nog openstaande hypotheekschuld. Het is een belangrijk financieel concept dat invloed kan hebben op verschillende aspecten van je leven, zoals het verkrijgen van een lening of het plannen van je pensioen.

Wat is overwaarde?

Overwaarde is het positieve verschil tussen de waarde van je huis en de nog openstaande hypotheekschuld. Het treedt op wanneer de marktwaarde van je huis hoger is dan het bedrag dat je nog moet betalen aan je hypotheekverstrekker. Met andere woorden, overwaarde is het deel van je huis dat je bezit zonder schuld.

Waarom is overwaarde belangrijk?

Overwaarde kan verschillende voordelen bieden. Het is een waardevol bezit dat je kunt gebruiken om je financiële doelen te bereiken. Hier zijn enkele redenen waarom overwaarde belangrijk kan zijn:

Financiële flexibiliteit

Met overwaarde heb je de mogelijkheid om geld vrij te maken voor andere doeleinden, zoals het financieren van een renovatie, het betalen van schulden of het investeren in andere projecten.

Lening mogelijkheden

Overwaarde kan dienen als onderpand voor een lening. Als je extra financiële middelen nodig hebt, kun je mogelijk een lening krijgen op basis van de overwaarde van je huis.

Pensioenplanning

Overwaarde kan van pas komen bij het plannen van je pensioen. Het verkopen van je huis met overwaarde kan je extra financiële stabiliteit bieden tijdens je pensioenjaren.

Erfenis

Overwaarde kan ook worden doorgegeven aan je erfgenamen. Het kan een waardevol bezit zijn dat ze kunnen gebruiken voor hun eigen financiële behoeften.

Hoe bereken je overwaarde?

Om overwaarde te berekenen, moet je twee belangrijke cijfers weten: de waarde van je huis en de resterende hypotheekschuld. Hier is een eenvoudige formule om overwaarde te berekenen:

Overwaarde = waarde van je huis - resterende hypotheekschuld

Het bepalen van de waarde van je huis kan lastig zijn, omdat het afhankelijk is van de huidige vastgoedmarkt. Je kunt de hulp van een professionele taxateur inschakelen om de waarde van je huis nauwkeurig te bepalen. De resterende hypotheekschuld is het bedrag dat je nog moet aflossen op je hypotheek.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld om het berekeningsproces beter te begrijpen:Voorbeeld: Stel dat de waarde van je huis € 300.000 is en de resterende hypotheekschuld € 200.000 bedraagt. Om de overwaarde te berekenen, gebruik je de formule:

Overwaarde = € 300.000 - € 200.000 = € 100.000

In dit voorbeeld bedraagt de overwaarde € 100.000.

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van je huis en de resterende hypotheekschuld. Het is belangrijk om verstandig met overwaarde om te gaan en deskundig advies in te winnen indien nodig.

Nu je een beter begrip hebt van wat overwaarde is en hoe je het kunt berekenen, kun je je financiële situatie beter beoordelen en weloverwogen beslissingen nemen. Onthoud altijd dat overwaarde een waardevol bezit is dat je op verschillende manieren kunt gebruiken om je financiële doelen te bereiken.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt