Kennisbank
Hypotheekadvies
Hypotheekadvies

Wat is de starterslening?

Billy Brouwer
26
 
August 2023
0 min leestijd

De starterslening biedt financiële ondersteuning aan eerste huizenkopers die niet het volledige hypotheekbedrag kunnen lenen. De lening kent een aflossings- en rentevrije periode van drie jaar en wordt verstrekt onder specifieke voorwaarden en kosten.

Deel deze post

Link gekopiëerd

De huizenmarkt in het algemeen is oververhit. Dit zorgt ervoor dat op vrijwel iedere woning flink wordt overboden en het voor starters ontzettend lastig is om ertussen te komen. Zij hebben namelijk nog geen woning die zij kunnen verkopen. Daarom wordt er gezocht naar manieren om starters te helpen. In dit artikel meer over de starterslening.

Wanneer ben je een starter op de woningmarkt?

Als je voor het eerst een huis koopt en geen eigen woning achterlaat. Sommige gemeentes lenen aan deze starters geld om een huis te kopen als dat niet lukt op basis van je huidige salaris. De starterslening overbrugt dan eigenlijk het deel van de hypotheek dat je zelf tekortkomt. Stel je voor dat je een woning van 200.000 euro wilt kopen, maar je kunt maar 180.000 euro lenen, dan kun je voor de 20.000 euro die je tekortkomt een starterslening aanvragen. Deze starterslening wordt verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en op hun website kun je kijken of jouw gemeente meedoet.

De starterslening is een annuïteitenlening en heeft een looptijd van 30 jaar. Gedurende deze 30 jaar los je iedere maand hetzelfde bedrag af, waardoor na 30 jaar de lening volledig is afbetaald. Een belangrijk voordeel van de starterslening is dat je de eerste drie jaar geen aflossing en rente hoeft te betalen. Dit start pas vanaf het vierde jaar. Mocht je inkomen dan nog niet voldoende zijn om te gaan aflossen, dan wordt er gekeken naar wat wel kan.

De algemene voorwaarden van de starterslening zijn:

  • Je moet zelf in de woning gaan wonen en het moet je eerste koopwoning zijn.
  • Je kunt de starterslening alleen aanvragen bij de gemeente waar je het huis koopt.
  • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn
  • De rentevaste periode van je hypotheek moet minimaal 10 jaar zijn
  • Een variabele rente is niet mogelijk
  • De hypotheek en de starterslening moeten voldoen aan de NHG-voorwaarden

Uiteraard komen er bij de starterslening kosten kijken. De starterslening wordt gezien als een tweede hypotheek en moet door de notaris worden ingeschreven in het kadaster. Hiervoor moet je notariskosten betalen. Daarnaast rekent het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting afsluitkosten van eenmalig 750 euro. Zoals je bij de algemene voorwaarden kunt zien, kan een starterslening alleen worden afgesloten met NHG (hierover hebben wij ook een artikel geschreven, zie Wat is NHG?). Hiervoor worden ook kosten gerekend. In 2022 is dat 0,6% van het hypotheekbedrag.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt