Kennisbank
Kosten koper
Kosten koper

Wat zijn kosten koper en waar moet je rekening mee houden als starter?

Billy Brouwer
26
 
August 2023
0 min leestijd

Bij de aankoop van een huis in Nederland zijn diverse kostenposten te overwegen, waaronder overdrachtsbelasting, notariskosten en eventueel advies- en bemiddelingskosten. Starters tussen 18 en 34 jaar kunnen onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld worden van overdrachtsbelasting.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Een mooi overzicht van de kosten waar je rekening mee moet houden.

Vaste kosten

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting van een woning is 2% voor kopers vanaf 35 jaar of voor kopers waarvan het geen eerste koopwoning betreft. Koop je de woning en ga je er vervolgens niet zelf wonen, betaal je 8% overdrachtsbelasting. Hiervoor gelden echter uitzonderingen voor STARTERS, zij betalen 0% overdrachtsbelasting onder bepaalde voorwaarden. Starters zijn mensen die een eerste huis kopen om zelf in te wonen. Hier zijn een paar voorwaarden aan verbonden:

  • De woning mag niet duurder zijn dan € 400.000
  • Het gaat om de aankoop van een eerste huis
  • De koper(s) zijn tussen de 18 en 35* (dus niet ouder dan 34)
  • De kopers dienen er zelf te gaan wonen

*De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Is één van de kopers 35 jaar of ouder en de ander jonger dan 35 jaar? Dan betaalt de persoon van 35 jaar of ouder over zijn/haar deel 2% belasting. De persoon die jonger is dan 35 jaar betaalt geen belasting over zijn/haar deel (als hij/zij ook voldoet aan de andere voorwaarden).

Notaris

In Nederland ben je verplicht om de overdracht bij de notaris te laten verlopen.

De notaris passeert de leveringsakte/eigendomsakte en de hypotheekakte. Hiervoor rekenen notarissen kosten. Ook maakt de notariskosten voor het honorarium, recherchekosten en kosten voor de inschrijving van de registers in het kadaster.

Optionele kosten

Financieel adviseur; advies- en bemiddelingskosten

Je betaalt kosten voor het hypotheekadvies en het daadwerkelijk afsluiten van de hypotheek en de bijbehorende verzekeringen.

Taxateur

Voor het verkrijgen van een hypotheek op een bestaande woning is een taxatierapport verplicht. Zo laat je je woning taxeren en betaal je hier taxatiekosten voor. Een hypotheekverstrekker vraagt altijd om een taxatierapport. Je maximale hypotheek is gelijk aan de taxatiewaarde.

Bouwkundige keuring

Je kunt ervoor kiezen om een bouwkundig adviseur een bouwkundig rapport op te laten maken. De adviseur maakt dan een afspraak met de verkoopmakelaar om de woning te inspecteren. De eventuele gebreken of zaken wat onderhoud vraagt, komt dan naar voren in een dergelijk rapport.

NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft je een garantie op je hypotheek, onder bepaalde voorwaarden. Moet je je huis voor minder verkopen dan je nodig hebt om je hypotheek af te lossen? Dan kan de garantie ervoor zorgen dat je deze restschuld niet zelf hoeft te betalen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen omdat je uit elkaar gaat voor wat voor reden dan ook.

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG, zijn de volgende voorwaarden van belang:

  • De grens voor hypotheken met NHG is in 2022 € 355.000
  • Wil je voor verduurzaming van het huis gaan, dan is de grens in 2022 voor een hypotheek met NHG € 376.300
  • Het kost je in 2022 eenmalig 0,6% over het totale hypotheekbedrag
  • Het dient een woning te zien die als hoofdverblijf wordt gebruikt

De voordelen van een hypotheek met NHG

  • Je betaalt een lagere rente
  • Er is onder voorwaarden een vangnet voor als je je hypotheek niet meer kunt betalen

Voor de actuele voorwaarden en regels, verwijzen we je graag door naar de site van NHG.

Waarborgsom/Bankgarantie

Bij de aankoop van je woning sluit je een koopovereenkomst. De verkopende partij verlangt in de meeste gevallen dat jij als koper na ondertekening van de koopakte een waarborgsom stort of een bankgarantie stelt. Dit geeft de verkoper meer zekerheid dat je de woning ook echt gaat afnemen. Een waarborgsom bedraagt meestal 10 procent van de overeengekomen koopprijs en moet binnen twee weken na ondertekening van de koopakte worden voldaan. Als je het geld niet hebt of niet zelf wilt storten, kun je een bankgarantie laten opstellen. De bank staat dan garant voor dat bedrag. Voor een bankgarantie worden wel kosten gerekend.

Makelaarskosten

Aan de makelaar betaal je kosten voor de begeleiding bij het kopen of verkopen van een huis. Deze kosten worden ook wel makelaarscourtage genoemd. Bij ons is de courtage altijd een vaste prijs, namelijk € 6.000 incl. BTW als we het huis zelf hebben gevonden en exclusief aan starters aanbieden. Als je voor één van onze aankoopbegeleiding varianten hebt gekozen wordt hier ook courtage voor gerekend. Deze tarieven vind je op de aankoopbegeleidingspagina.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt