Kennisbank
Energielabel
Energielabel

Energielabel A tot G: wat betekent het?

Billy Brouwer
26
 
August 2023
0 min leestijd

Energielabels, variërend van A tot G, geven de energiezuinigheid van een woning aan. Een beter label betekent lagere energiekosten en een positievere impact op het milieu. Van isolatie tot efficiëntere verwarming, diverse aanpassingen kunnen je label verbeteren.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Energielabel A tot G: Wat betekent het?

Je hebt het vast wel eens gezien, zo'n kleurrijk label met een letter erop, ergens tussen A en G. Vaak plakken ze dit op huishoudelijke apparaten, maar ook woningen krijgen zo'n label. We hebben het over het energielabel. Maar wat betekent dat eigenlijk en waarom zou het jou moeten interesseren? Laten we eens duiken in de wereld van energielabels.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft simpelweg aan hoe energiezuinig iets is. Voor huizen betekent dit bijvoorbeeld hoe goed het pand geïsoleerd is, of de verwarming efficiënt is, enzovoorts.

Waarom is het belangrijk?

Een energiezuinig een huis is niet alleen goed voor de planeet maar ook voor je portemonnee. Een huis met label A kost je op de lange termijn veel minder aan stookkosten dan een pand met label G.

A tot G: De schaal

Hier komt het belangrijkste gedeelte: wat betekenen die letters?

  • A of hoger: Dit is het beste label dat je kunt krijgen. Het betekent dat het huis ontzettend energiezuinig is. Groen is goed!
  • B en C: Ook niet slecht, maar er is ruimte voor verbetering. Huizen in deze categorie zijn vaak al wel geïsoleerd, maar missen bijvoorbeeld dubbele beglazing.
  • D: Je zit in de middenmoot. Het is niet dramatisch, maar ook niet fantastisch. Met een paar upgrades kun je vaak al een stuk zuiniger worden.
  • E, F en G: Dit zijn de rode vlaggen. Zit je huis in deze categorie? Dan is het hoog tijd voor wat energiebesparende maatregelen.

Wat kan je doen?

Heb je een huis met een laag energielabel? Begin dan bijvoorbeeld met isolatie. Dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie kunnen al een groot verschil maken. Daarna kun je kijken naar efficiëntere verwarmingssystemen of zonnepanelen.

Conclusie

Het energielabel is een handige gids die jou kan helpen om bewuster om te gaan met energie. Je weet nu dat A goed is en G niet zo best. En ook dat je met wat aanpassingen vaak al snel een beter label kunt scoren, wat niet alleen goed is voor de wereld, maar ook voor je eigen portemonnee. Dus de volgende keer als je zo'n label ziet, weet je precies wat je ermee moet!

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt