Kennisbank
Kosten koper
Kosten koper

Overdrachtsbelasting: Wanneer hoef ik niet te betalen?

Billy Brouwer
26
 
August 2023
0 min leestijd

Sinds 1 januari 2021 biedt de Nederlandse wet starters tot 35 jaar een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning. De maatregel, beoogt de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren.

Deel deze post

Link gekopiëerd

De overdrachtsbelasting, je hebt er vast wel eens van gehoord, ik koop een huis wat mij allereerst al een godsvermogen gaat kosten en dan moet ik ook nog belasting daarover betalen? Hoe gek het ook klinkt, het is toch echt waar maar gelukkig is er sinds januari 2021 een oplossing namelijk de startersvrijstelling!

De startersvrijstelling

Op 1 januari 2021 is de wet differentiatie overdrachtsbelasting in werking getreden. Een mond vol, maar wat deze wet concreet doet, is de positie van starters verbeteren op de woningmarkt vergeleken met beleggers en investeerders. Door deze wet betalen starters tot 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting wanneer zij een nieuwe woning kopen, welke onder de € 400.000 moet liggen.

Voorwaarden startersvrijstelling

  • Je moet een woning kopen waar je ook zélf in gaat wonen
  • Je bent jonger dan 35 jaar op het moment dat je de woning verkrijgt. Dit is het moment van de sleuteloverdracht• De woningwaarde mag niet hoger zijn dan € 400.000. Hierbij gaat het om de waarde van de volledige woning inclusief tuin, garage, schuur, etc.
  • Je hebt niet eerder gebruikgemaakt van de startersvrijstelling. Ik ben boven de 35 jaar, maar mijn partner niet. Komen we in aanmerking voor de vrijstelling?

De voorwaarden voor de vrijstelling gelden voor iedere koper afzonderlijk. Koopt u samen een woning waarbij u allebei voor de helft eigenaar bent? Dan betalen jullie over de helft van de woning 2% overdrachtsbelasting en over de andere helft niet. Ik heb al eerder een woning gekocht en ben onder de 35 jaar. Kom ik in aanmerking voor de vrijstelling? Dat u al eerder een koopwoning hebt gekocht, maakt niet uit. Voldoet u aan alle voorwaarden van de startersvrijstelling, dan kunt u nog steeds in aanmerking komen. Hoeveel overdrachtsbelasting betaal ik bij een nieuwbouwwoning? Voor een nieuwbouwwoning hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Nieuwbouw koop je altijd vrij op naam (v.o.n.) omdat er geen vorige eigenaar is. Wel moet je rekening houden met kosten voordat het huis klaar is. Lees hier alles over het kopen van een nieuwbouwwoning.

Voor starters is het dus een groot voordeel om een woning onder de € 400.000 aan te kopen. Helaas zijn de huidige prijzen van woning zo hoog dat veel starterswoningen in bepaalde steden al (bijna) niet meer onder de € 400.000 aangeboden worden. Daarom is ons advies ook ga op zoek naar jouw droomhuis en probeer je niet blind te staren op die maximale grens van € 400.000. Voor vragen en advies over overdrachtsbelasting kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen!

Weet je nog wel zo zeker dat je een huis wil kopen?

In het boek ‘Het Belastingparadijs, waarom niemand hier belasting betaalt – behalve u’ beschrijven Martin van Geest, Joost van Kleef en Henk Willem Smits op een prachtige manier hoeveel belasting jij alleen al afdraagt in een ochtend.

Jij wordt wakker om 06:35u, want we laten je vandaag even uitslapen, in je door hard-werken-bij-elkaar-verdiende-woning. Je hebt daarvoor, toen je hem kocht, tienduizenden euro’s overdrachtsbelasting aan Den Haag moeten overmaken. De overheid schudde je leeg omdat je een dak boven je kocht, met geld waarover je al loonbelasting had betaald. Voorts dien je elk jaar – dus feitelijk iedere dag – een percentage over de WOZ-waarde van je huis af te tikken bij wijze van gemeentelijke belastingen. Vanaf het moment dat je ontwaakt begint de woz-meter te tikken. Of nee, de woz-meter tikt altijd. Vierentwintig uur per dag. Iedere seconde ‘vloeit’ er woz-belastinggeld uit jouw portemonnee naar het gat in de hand van Rutte. Omdat je in je ‘eigen’ huis woont. Je sjokt naar je badkamer, die je destijds voor een godsvermogen aan hebt laten leggen (btw; de aannemer die al zijn loon- en werkgeverslasten in zijn uurtarief aan je doorbelastte), en zet de douche aan. Hop, daar gaat de geldkraan van de ‘zuiveringsheffing’ stromen waarmee de waterschappen je fiscaal om de oren slaan. Over het door jou verbruikte douchewater betaal je maar weer eens btw. Fiscaal afgedroogd loop je naar beneden. Onder aan de trap word je begroet door je hond, waar je hondenbelasting voor betaalt.

Je maakt je ontbijt klaar (btw op je jam, btw op je brood) en rijdt daarna naar je werk. Dat autoritje kost alweer handenvol belastinggeld. Btw op je brandstof plus per liter benzine 43 procent accijns plus de fiscale bijtelling van je leasewagen plus je wegenbelasting. Je bent sinds je bent opgestaan tientallen afgedragen euro’s verder, nog voordat je maar één euro hebt kunnen verdienen.

Ondanks deze vrij negatieve houding t.o.v. belasting laat het boek juist zien hoe belangrijk deze continu bijdrage aan belasting is. In het boek laten de schrijvers zien hoe de normale man en vrouw keurig belasting afdraagt, terwijl sommige rijken er alles aan doen om (bijna) niets aan belasting te betalen. Al met al een intrigerend verhaal hoe Nederland gezien kan worden als belastingparadijs.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt