Kennisbank
Hypotheekadvies
Hypotheekadvies

Wat is NHG?

Billy Brouwer
6
 
August 2023
0 min leestijd

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt een vangnet bij betalingsproblemen of restschuld na woningverkoop. De garantie heeft een jaarlijks aangepaste grens, maar biedt rentekorting en extra zekerheid.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Je zult de afkorting NHG af en toe wel voorbij zien komen als je je aan het oriënteren bent op de koop van je eerste woning. Maar wat is het eigenlijk en is het verstandig? Kort gezegd staat NHG voor Nationale Hypotheek Garantie en dient als vangnet als door omstandigheden de hypotheek niet meer betaald kan worden of als er een restschuld overblijft na verkoop van de woning.

Grensbedrag NHG

De NHG heeft een grensbedrag tot waar deze kan worden afgesloten. Het grensbedrag wordt elk jaar opnieuw bepaalt en daarbij wordt gekeken naar de gemiddelde huizenprijs. In 2022 is de NHG-grens bijvoorbeeld vastgesteld op € 355.000,-. Er is echter één uitzondering op deze grens, namelijk als je energiebesparende maatregelen wilt meefinancieren. Dan is de NHG-grens €376.300,-. Dit is dus alleen mogelijk als alles boven de € 355.000,- wordt gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Is de hypotheek of waarde van de woning hoger dan deze grens, dan kun je geen hypotheek met NHG aanvragen.

Voordelen NHG

Mocht je dus onder het grensbedrag een woning kopen dan is het mogelijk een hypotheek af te sluiten met NHG. Maar wat zijn hiervan de voordelen?

Ten eerste lopen zowel jij als de hypotheekverstrekker met NHG minder risico, want de hypotheek wordt altijd terugbetaald. Als je het financieel krapper krijgt door een van de oorzaken die NHG dekt, dan wordt er gekeken hoe de hypotheek weer betaalbaar wordt, zodat je niet uit je woning moet. Mocht dat niet mogelijk zijn en je moet de woning toch verkopen met een restschuld, dan kan NHG de restschuld kwijtschelden.

Ten tweede krijg je korting op de hypotheekrente als je een hypotheek met NHG afsluit. Deze korting kan oplopen tot zo’n 0.5% per jaar.

Nadelen NHG

Dit klinkt natuurlijk erg goed, maar zoals heel veel moois in het leven zijn er kosten aan verbonden. De kosten voor NHG zijn in 2022 eenmalig 0.6% van het totale hypotheekbedrag. Wil je een hypotheek afsluiten met NHG dan moet je er dus rekening mee houden dat je wat extra geld moet kunnen inleggen. Daarnaast krijg je een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) mocht het nodig zijn gebruik te maken van de kwijtschelding van NHG. Dit zorgt ervoor dat het vijf jaar lang moeilijk is een nieuwe hypotheek of lening te krijgen.

Neem al deze punten dus in overweging bij het wel of niet afsluiten van een hypotheek met NHG. Kies je voor de extra zekerheid? Is de woningwaarde sowieso te hoog en hoef je helemaal geen keuze meer te maken? Of geeft voor jou een andere reden de doorslag? Allemaal goed, als je maar weet dat het bestaat en waarvoor het dient.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt