Kennisbank
Woning kopen
Woning kopen

Ontdek hoeveel eigen geld je nodig hebt voor je eerste woning

Billy Brouwer
26
 
August 2023
0 min leestijd

Het kopen van een eerste huis brengt naast de aankoopprijs extra kosten met zich mee, zoals kosten koper en verbouwingskosten. Het benodigde eigen geld varieert maar ligt al snel tussen €10.000,- en €15.000,-. Bespaartips: onderhandel over de prijs en overweeg een starterslening.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Het kopen van je eerste woning is een grote mijlpaal in je leven. Het kan echter ook behoorlijk duur zijn. Naast de aankoopprijs zijn er namelijk nog tal van andere kosten waar je rekening mee moet houden. In deze blog gaan we dieper in op de vraag: hoeveel eigen geld je nodig hebt voor je eerste woning en delen we tips om te voorkomen dat je bankrekening leeg raakt.

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Bij het kopen van een huis heb je eigen geld nodig, dat is geld dat je zelf inlegt en niet leent van de bank. Het minimale bedrag dat je moet inleggen, hangt af van de aankoopprijs van de woning. Voor een woning van € 250.000,- moet je bijvoorbeeld rekening houden met zo’n beetje € 10.000,- à € 15.000,- aan eigen geld.

Waar bestaat het eigen geld uit?

Het eigen geld bestaat uit verschillende kostenposten. Hieronder een overzicht:

  • Kosten koper (k.k.): dit zijn de kosten die je maakt bij het kopen van een huis. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting, notariskosten, inschrijfkosten bij het kadaster en makelaarskosten. Deze kosten bedragen gemiddeld 2 tot 5% van de aankoopprijs.
  • Verbouwingskosten: als je het huis gaat verbouwen, moet je daar natuurlijk ook geld voor hebben. Houd hier rekening mee bij het bepalen van je eigen geld.
  • Hypotheekadvies- en afsluitkosten: voor het afsluiten van een hypotheek brengt de bankkosten in rekening.
  • Spaargeld: Het is altijd verstandig om een financiële buffer te hebben voor onvoorziene uitgaven.

Tips om geld te besparen

Het is begrijpelijk dat je zo min mogelijk eigen geld wilt inleggen. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om geld te besparen:

  • Onderhandel met de verkoper over de vraagprijs van de woning. Wellicht is er ruimte voor een lagere prijs.
  • Vergelijk verschillende hypotheekverstrekkers om te besparen op de hypotheekadvies- en afsluitkosten.
  • Vraag familie of vrienden om financiële hulp.
  • Overweeg een starterslening. Hiermee kun je een deel van de kosten van de woning financieren zonder eigen geld.

Het kopen van een huis is een grote stap en het is belangrijk om goed na te denken over de kosten die daarbij komen kijken. Het is verstandig om vooraf te berekenen hoeveel eigen geld je nodig hebt, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Met de juiste voorbereiding en een beetje creativiteit kun je echter wel besparen op de kosten. Zo kun je zonder al te veel financiële stress genieten van je nieuwe thuis.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt