Kennisbank
Makelaar
Makelaar

De ethiek van de makelaar: integriteit en professionaliteit

Sake van der Oord
26
 
August 2023
0 min leestijd

Bij het kiezen van een makelaar zijn naast expertise ook ethische aspecten zoals integriteit en professionaliteit cruciaal. Deze bepalen de kwaliteit van communicatie, verantwoordelijkheid en maatschappelijke betrokkenheid van de makelaar tijdens het koop- of verkoopproces.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Als het gaat om zo'n belangrijke levensgebeurtenis als het kopen of verkopen van een huis, wil je een makelaar die niet alleen deskundig is, maar ook integer en professioneel. Maar wat betekent dat eigenlijk, en hoe weet je of je makelaar aan deze ethische normen voldoet? In dit artikel gaan we dieper in op de ethische aspecten van het makelaarsvak.

Integriteit: meer dan een marketingterm

Integriteit is een term die je vaak hoort, maar wat betekent het echt in de context van makelaardij? Kort gezegd gaat het over eerlijkheid en betrouwbaarheid. Een integere makelaar handelt in het belang van de cliënt en niet in eigen belang. Dat betekent open communicatie, het nakomen van afspraken en transparantie over bijvoorbeeld commissies of andere kosten.

Professionaliteit: kwaliteit en deskundigheid

Een professionele houding gaat verder dan een glimlach en een net pak. Het betekent dat de makelaar over de nodige kennis en expertise beschikt. Denk hierbij aan actuele kennis van de vastgoedmarkt, de juridische aspecten van een koop- of verkoopproces en de vaardigheden om effectief te kunnen onderhandelen. Ook hoort bij professionaliteit het hebben van de juiste certificeringen en het volgen van bijscholing om up-to-date te blijven.

Heldere communicatie

Communicatie is een belangrijk onderdeel van zowel integriteit als professionaliteit. Een ethische makelaar zorgt voor duidelijke, eerlijke en tijdige communicatie. Dat betekent dat je op de hoogte wordt gehouden van alle ontwikkelingen, dat je vragen snel en duidelijk worden beantwoord en dat er geen informatie wordt achtergehouden die van belang kan zijn voor je beslissingen.

Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid

Het is belangrijk dat een makelaar zijn of haar verantwoordelijkheden kent en neemt. Dat gaat niet alleen over de zorgplicht naar de cliënt maar ook over een bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid of het tegengaan van discriminatie op de huizenmarkt. Daarnaast moet een makelaar ook durven toe te geven als er fouten zijn gemaakt en deze proberen te corrigeren.

Het kiezen van een makelaar is een belangrijke beslissing waarbij je niet over één nacht ijs gaat. Naast expertise en ervaring zijn ethische aspecten zoals integriteit en professionaliteit van groot belang. Door je goed te oriënteren en kritische vragen te stellen, kun je een weloverwogen keuze maken voor een makelaar die niet alleen deskundig is, maar ook ethisch verantwoord handelt. Hierdoor kun je een langdurige en vruchtbare samenwerking opbouwen, gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt