Kennisbank
Makelaar
Makelaar

Wat is de rol van de aankoopmakelaar en is een aankoopmakelaar echt nodig?

Sake van der Oord
26
 
August 2023
0 min leestijd

Het inhuren van een aankoopmakelaar kan de zoektocht naar je eerste starterswoning vereenvoudigen. De makelaar kent de lokale markt, helpt bij bezichtigingen en onderhandelingen, en biedt deskundig advies. Er zijn zowel traditionele als goedkopere begeleidingsopties beschikbaar.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Op een gegeven moment bereik je een punt in je leven dat je toe bent aan een je eerste eigen starterswoning. Je huurt al een tijdje of woont nog bij je ouders, maar dat ben je zat. De eerste vraag die je dan voor jezelf moet beantwoorden is, wil ik deze zoektocht zelf doen of neem ik een makelaar in de arm? Er is geen goed of fout op deze vraag, maar een eerste stap die je moet nemen in het aankoopproces voor jouw ideale starterswoning.

Waar is een aankoopmakelaar voor?

De rol van een makelaar is eigenlijk heel simpel, namelijk het vinden en kopen van jouw eerste droomhuis. Een makelaar is natuurlijk goed op de hoogte van de woningmarkt bij jou in de buurt. Jij geeft je wensen en budget door en de makelaar kan op zoek naar de perfecte starterswoning. Als de woning gevonden is en deze, al dan niet, gezamenlijk wordt bezichtigd, dient de volgende stap van het aankoopproces zich aan. Namelijk een bod doen. In de huidige woningmarkt is de vraagprijs bieden vaak niet voldoende.

Een makelaar kan helpen een realistisch bod te bepalen door te kijken naar de omliggende woningen en zijn ervaring te gebruiken. De makelaar kan voor jou het bod uitbrengen en dan is het afwachten. Vaak dezelfde dag en hoogstens binnen een aantal dagen hoor je via de makelaar of je bod wordt geaccepteerd. Zo ja? Gefeliciteerd met je eerste starterswoning.

Voordelen

Een van de grootste voordelen van een makelaar is dat deze de woningmarkt goed kent. Een makelaar weet waar je op moet letten bij het bezichtigen van een woning en let ook goed op de eventuele mankementen en aandachtspunten. Het kopen van jouw eerste woning kan soms overweldigend voelen en een makelaar helpt het hoofd koel te houden. Naast het vinden van de woning kun je bij een makelaar ook terecht met alle overige vragen die betrekking hebben op het kopen van een je eerste woning.

Wil je na het lezen van dit artikel graag aan de slag met een aankoopmakelaar om jouw starterswoning te kopen, lees dan even verder.

homeup biedt namelijk twee verschillende varianten aan. Naast het aanbieden van de traditionele variant kun je hier ook terecht voor online aankoopbegeleiding. Dat komt eigenlijk op hetzelfde neer als de traditionele variant, alleen gaat de online makelaar niet mee om de woning te bezichtigingen. Deze variant is goedkoper dan de traditionele aankoopvariant. Nieuwsgierig geworden? Lees hierover meer bij woning kopen.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt