Kennisbank
Woning kopen
Woning kopen

Hoe en waar moet ik op letten bij een bezichtiging?

Sake van der Oord
26
 
August 2023
0 min leestijd

Voor een succesvolle woningbezichtiging, plan deze bij daglicht en vraag vooraf een prijsschatting. Stel tijdens de bezichtiging kritische vragen over onderhoud, erfpacht en VvE. Wees alert op verkooptrucs en neem een aankoopmakelaar mee voor objectiviteit.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Als je zoektocht is begonnen naar de perfecte woning en je beet lijkt te hebben, wil je natuurlijk zo snel mogelijk een bezichtiging inplannen. In dit artikel leggen we uit hoe een bezichtiging werkt en waar je op moet letten.

Als jij online een mooie woning hebt gevonden is het tijd om een bezichtiging in te plannen. Stuur altijd de woning die je wil bezichtigen eerst naar ons zodat wij je een schatting kunnen geven van de verkoopprijs. Zo heb je een idee of het huis binnen budget valt.

Tijdens de bezichtiging is het belangrijk om bepaalde vragen te stellen, de staat van het huis te checken en goed naar je gevoel te luisteren. Wat voel ik bij dit huis? Het gaat hier om een emotionele beslissing. Daarom is het belangrijk om ons als aankoopmakelaar mee te nemen. Wij zijn altijd objectief en aten ons niet leiden door emotie en gevoel. Ook bespreken we truckjes die verkoopmakelaars vaak gebruiken en hoe je die kunt herkennen. Vervolgens nemen we je mee in wat belangrijk is na het bezichtigen en hebben we een overzichtelijke checklist gemaakt die je door kunt lopen, zodat je zeker weet dat je niks bent vergeten. Volgende elementen gaan we verder toelichten:

  • Een bezichtiging plannen
  • De bezichtiging voorbereiden
  • Tijdens de bezichtiging
  • Trucjes herkennen
  • Na het bezichtigen

Een bezichtiging plannen

Dit doe je altijd zelf door contact op te nemen met de verkoopmakelaar of direct online een bezichtiging aan te vragen. Je kunt het beste de bezichtiging tijdens daglicht plannen, dan heb je het beste zicht op eventuele gebreken en komen de unieke details van de woning het beste tot zijn recht.Stuur de woning die je wil bezichtigen eerst even langs ons om een schatting te krijgen van de uiteindelijke verkoopprijs. Dit scheelt tijd en energie. Wij zorgen er altijd voor dat je z.s.m. terugkoppeling krijgt, omdat wij weten hoe belangrijk het is om z.s.m. een bezichtiging in te plannen. In de huidige markt is het maximaal aantal bezichtigingen vaak snel bereikt. Vraag tijdens het gesprek voor het inplannen van een bezichtiging ook even of het een open huis betreft of dat ze echt de tijd voor je nemen. Laat ons weten wanneer je de bezichtiging gepland hebt, want wij gaan graag mee als dat planningsmatig lukt!

De bezichtiging voorbereiden

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je naar een bezichtiging gaat. Zo blijf je altijd objectief en laat je je niet leiden door emoties. We willen niet dat je een miskoop doet! Uiteraard zijn wij er om je hierbij te begeleiden.

Waar kan je aan denken in je voorbereiding?

  • Is de woning goed bereikbaar?
  • Zijn er supermarkten in de buurt?
  • Wat is de afstand tussen werk en woning?
  • Zijn er sportscholen in de buurt?
  • Waar liggen de scholen?
  • Is er voldoende groen of is er een speeltuin in de buurt voor de kinderen?

Ook is het altijd handig om iets mee te nemen waarmee je foto’s kan maken, het makkelijkst is je mobiele telefoon. Je kunt zelf foto’s maken van ruimtes die niet goed te vinden zijn op het internet.

Tijdens de bezichtiging

Zorg dat je op tijd bent of een dag van tevoren al even langsgaat om de buurt te ontdekken. Dit kun je ook na de bezichtiging doen. Hierbij enkele zaken waar je op moet letten tijdens een bezichtiging:

  • Onderhoud: Check goed wat de staat van de woning is. Hierbij kun je kijken naar het schilderwerk, klemmen de deuren, zijn er verzakkingen, doen de kranen het naar behoren, zie je vocht- of waterplekken?
  • VvE: Als het om een appartement gaat is het belangrijk om te weten hoe actief de VvE is.
  • Splitsingsakte: Wanneer zijn de appartementen gesplitst? Wie heeft het gesplitst? Particulier of woningbouwvereniging?
  • Erfpacht: Als er erfpacht van toepassing is wil je weten tot wanneer het afgekocht is? Of is het al in zijn geheel afgekocht? Dit heeft invloed op de prijs van het huis.
  • Fundering: Hoe is de fundering? Wat heeft de verkoopmakelaar hier over te zeggen?
  • Vorige/huidige bewoners: Wie heeft hier gewoond? Wat is de reden dat ze het huis verkopen? Is er gerookt? Hoe is de indeling van het huis? Dient er nog veel verbouwd te worden?

Trucjes herkennen

Een verkoopmakelaar zal er alles aan doen om jou zo snel mogelijk op je gemak te laten voelen. Dit kan door bloemen, een versgebakken taart of verse koffie. Vaak plannen makelaar direct na jouw bezichtiging een andere bezichtiging in om je het gevoel te geven dat het om een populair huis gaat. De makelaar gaat je als het goed is heel veel vragen stellen over je financieringsmogelijkheden en hoe enthousiast je bent over de woning. Dit kan dan in de onderhandeling wellicht tegen je gebruikt worden, dus let goed op wat je wel en niet deelt. Het is altijd goed om de positieve dingen te benoemen, maar je mag zeker kritisch blijven!

Na het bezichtigen

Het gaat hierbij om een emotionele aankoop, dus luister eerlijk naar je eerste gevoel. Echter is het wel raadzaam om er altijd even een nachtje over te slapen, dan kom je wellicht tot andere inzichten of versterkt het gevoel alleen maar. Laat je niet leiden door de foto’s van Funda, maar kijk echt naar wat je er zelf van vond en kijk later nog is naar de foto’s die je zelf hebt gemaakt.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt