Kennisbank
Taxatierapport
Taxatierapport

Woning waarderen: een stap-voor-stap gids

Billy Brouwer
26
 
August 2023
0 min leestijd

Het bepalen van de waarde van een woning is cruciaal bij aankoop en verkoop. Dit proces omvat stappen zoals gedegen vooronderzoek, het kiezen van een gecertificeerde taxateur en het begrijpen van diverse waardebepalende factoren.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Het bepalen van de waarde van een woning kan een lastige klus zijn, maar het is cruciaal bij zowel de aankoop als de verkoop van een huis. Hier is een stap-voor-stap gids om je op weg te helpen.

Oriëntatie en vooronderzoek

De eerste stap in het waarderingsproces is het doen van vooronderzoek. Dit betekent dat je informatie verzamelt over vergelijkbare woningen in de omgeving, kennis opdoet over de huidige vastgoedmarkt en eventueel alvast online waardeberekeningen doet. Deze informatie geeft je een globaal idee van wat je kunt verwachten.

Kies de juiste taxateur

Voor een officiële waardebepaling heb je een gecertificeerde taxateur nodig. Het is belangrijk om iemand te kiezen die bekend is met de lokale markt en goede referenties heeft. Het taxatierapport dat deze persoon opstelt, wordt erkend door banken en andere financiële instellingen.

Waar kijkt een taxateur naar?

Een taxateur let op verschillende factoren om tot een waardering te komen. Dit zijn onder meer de staat van onderhoud, de grootte en indeling van de woning, de kwaliteit van isolatie en materialen, en de locatie. Daarnaast kan de taxateur lokale ontwikkelingen meewegen, zoals geplande bouwprojecten in de omgeving die de waarde kunnen beïnvloeden.

Ontvang het taxatierapport

Na de taxatie ontvang je een uitgebreid rapport met daarin de getaxeerde waarde en een onderbouwing daarvan. Dit rapport kun je gebruiken voor het aanvragen van een hypotheek, maar ook als startpunt voor onderhandelingen bij het kopen of verkopen van een woning.

Vraagprijs bepalen of bieden

Met het taxatierapport in handen kun je nu een weloverwogen vraagprijs bepalen als je je huis wilt verkopen. Als koper biedt het rapport je de mogelijkheid om een realistisch bod te doen. Onthoud dat de getaxeerde waarde en de marktwaarde soms kunnen verschillen. De marktwaarde is namelijk afhankelijk van wat kopers bereid zijn te betalen.

Extra tip: periodieke herwaardering

De waarde van een woning is niet statisch. Daarom is het aan te raden om eens in de paar jaar een nieuwe waardering te laten uitvoeren, vooral als je overweegt om je huis te verkopen of als je wilt herfinancieren.

Het waarderen van een woning is een gedetailleerd proces dat uit meerdere stappen bestaat. Een goed uitgevoerde waardering door een erkende taxateur is van groot belang, zowel voor de koper als voor de verkoper. Door je goed te oriënteren, een kundige taxateur in de arm te nemen en te begrijpen hoe de waarde van je woning tot stand komt, zet je een belangrijke stap in de richting van een succesvolle koop of verkoop.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt