Kennisbank
Taxatierapport
Taxatierapport

Taxeren bij verkoop: is het verplicht of aanbevolen?

Billy Brouwer
26
 
August 2023
0 min leestijd

Bij huisverkoop is een taxatie vaak niet wettelijk verplicht, maar aanbevolen. Het biedt inzicht in de waarde van je woning, beschermt tegen verkeerde prijsstelling en kan door hypotheekverstrekkers worden geëist voor risico-inschatting.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Bij de verkoop van een huis komt veel kijken, en één van de stappen in dit proces is vaak de taxatie. Maar is een taxatie nu eigenlijk verplicht of slechts aanbevolen? In dit artikel duiken we in de wereld van de woningtaxatie bij verkoop om deze vraag te beantwoorden.

Is een taxatie verplicht?

In de meeste gevallen is een taxatie niet wettelijk verplicht bij de verkoop van een woning. Toch kan het zijn dat een taxatie nodig is om aan bepaalde eisen van een hypotheekverstrekker te voldoen, vooral als de koper een hypotheek nodig heeft. Ook kan het zijn dat je als verkoper een realistisch beeld wilt krijgen van wat je woning waard is in de huidige markt.

Wanneer is een taxatie aanbevolen?

Een taxatie kan veel inzicht geven in de waarde van je woning en kan daardoor nuttig zijn bij onderhandelingen. Het kan je als verkoper ook beschermen tegen het maken van keuzes die je later betreurt, zoals het te laag instellen van je vraagprijs. Een taxatie kan dus in veel gevallen aanbevolen zijn, zelfs als het niet strikt noodzakelijk is.

De rol van de hypotheekverstrekker

Als de koper een hypotheek nodig heeft, zal de hypotheekverstrekker vaak om een taxatierapport vragen om de risico’s in te schatten. In dat geval kan een taxatie als 'verplicht' worden beschouwd, maar de verplichting komt dan van de kant van de hypotheekverstrekker, niet van de wet. Ook is dit dan een verplichting voor de koper en niet voor de verkoper.

Andere manieren om de waarde te bepalen

Naast een professionele taxatie zijn er ook andere manieren om een inschatting van de waarde van je woning te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld online tools gebruiken of de WOZ-waarde als leidraad nemen. Deze methoden zijn vaak minder accuraat dan een professionele taxatie.

Een taxatie is meestal niet wettelijk verplicht bij het verkopen van je huis. Echter, het is vaak wel aan te raden om een duidelijk beeld te krijgen van wat je woning waard is. Bovendien kan het een vereiste zijn vanuit de hypotheekverstrekker van de koper. Daarom is het goed om je opties te kennen en te overwegen of een taxatie in jouw situatie verstandig is. Het kan je namelijk veel inzicht en zekerheid bieden in het verkoopproces.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt