Kennisbank
Taxatierapport
Taxatierapport

De invloed van een taxatierapport op je hypotheek

Billy Brouwer
26
 
August 2023
0 min leestijd

Een taxatierapport is cruciaal voor het afsluiten van een hypotheek, omdat het de maximale leensom en mogelijk zelfs je rente beïnvloedt. Het dient als onafhankelijke waardebepaling en kan je onderhandelingspositie bij aankoop versterken.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Een taxatierapport is vaak een vereiste als je een hypotheek wilt afsluiten voor de aankoop van een woning. Maar wat is de invloed van dit document op je hypotheek? In dit artikel gaan we dieper in op het belang van een taxatierapport, en hoe het je hypotheek kan beïnvloeden.

Wat staat er in een taxatierapport?

Voordat we de invloed op de hypotheek bespreken, is het goed om te weten wat een taxatierapport precies is. In dit rapport wordt de waarde van de woning vastgesteld door een gecertificeerde taxateur. Hierbij kijkt de taxateur naar de staat van de woning, de ligging, de marktomstandigheden en vergelijkbare woningen in de buurt.

Waarom is een taxatierapport nodig?

Banken en andere hypotheekverstrekkers willen zeker weten dat de woning die je wilt kopen een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Zij gebruiken deze waarde als onderpand voor de lening. Met een taxatierapport hebben zij een onafhankelijke bevestiging van deze waarde.

Invloed op de maximale hypotheek

De getaxeerde waarde van een huis beïnvloedt hoeveel je maximaal kunt lenen. Als de koopsom hoger is dan de getaxeerde waarde, zal je het verschil zelf moeten bijleggen. Sommige hypotheekverstrekkers financieren namelijk niet meer dan de getaxeerde waarde van de woning.

Rentevoordeel

Sommige hypotheekverstrekkers bieden rentekortingen aan op basis van de verhouding tussen de hypotheeksom en de getaxeerde waarde. Hoe lager de lening in verhouding tot de waarde van het huis, hoe kleiner het risico voor de bank en dus hoe lager de rente kan zijn.

Onderhandelingspositie bij aankoop

Een taxatierapport kan ook van pas komen tijdens de onderhandelingen met de verkoper. Als de getaxeerde waarde lager uitvalt dan de vraagprijs, heb je een sterk argument om minder te betalen.

Een taxatierapport speelt een cruciale rol bij het afsluiten van een hypotheek. Het bepaalt niet alleen de maximale lening die je kunt krijgen, maar kan ook invloed hebben op de rente en je onderhandelingspositie. Een goed uitgevoerde taxatie door een erkende taxateur is dus van groot belang. Neem de tijd om een goede taxateur te vinden en wees voorbereid op de mogelijkheid dat je eigen geld moet inbrengen als de getaxeerde waarde lager is dan de koopprijs.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt