Kennisbank
Woning kopen
Woning kopen

Onderhandelen met een verkoopmakelaar: 7 tips voor het maximale resultaat

Sake van der Oord
26
 
August 2023
0 min leestijd

Om effectief te onderhandelen bij het kopen van een huis, is het belangrijk om je budget te kennen, de marktwaarde van vergelijkbare woningen te onderzoeken en een realistisch bod te doen. Het scheppen van een goede sfeer en geduld bewaren zijn ook cruciaal.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Als je een huis wilt kopen, is de kans groot dat je te maken krijgt met een verkoopmakelaar. Deze makelaar is ingehuurd door de verkoper om de woning te verkopen en zal dus zijn best doen om de hoogste prijs voor de woning te krijgen. Het is daarom belangrijk om goed te kunnen onderhandelen met de verkoopmakelaar, zodat je het beste resultaat behaalt. In deze blog delen we 7 tips voor het maximale resultaat bij het onderhandelen met een verkoopmakelaar.

Tip 1: Ken je budget

Voordat je gaat onderhandelen, is het belangrijk om te weten wat je budget is. Zo weet je precies wat je kunt uitgeven aan de woning en kun je hierop inspelen tijdens het onderhandelen. Houd er wel rekening mee dat de verkoopmakelaar niet alleen naar de prijs van de woning kijkt, maar ook naar andere factoren, zoals de financiering en de gewenste opleverdatum.

Tip 2: Doe je huiswerk

Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je gaat onderhandelen met de verkoopmakelaar. Verdiep je in de marktwaarde van vergelijkbare woningen in de buurt en vraag advies aan een aankoopmakelaar. Zo sta je sterker tijdens de onderhandelingen en kun je beter inschatten wat een reële prijs is voor de woning.

Tip 3: Wees realistisch

Het is belangrijk om realistisch te zijn tijdens het onderhandelen met de verkoopmakelaar. Ga niet te laag zitten met je bod, want dan loop je het risico dat de verkoopmakelaar niet serieus op je bod ingaat. Aan de andere kant is het ook niet verstandig om te hoog in te zetten, omdat de verkoopmakelaar dan geen ruimte heeft om te onderhandelen. Zoek daarom naar een realistisch bod dat past binnen je budget.

Tip 4: Creëer een goede sfeer

Een goede sfeer tijdens het onderhandelen kan veel verschil maken. Begin bijvoorbeeld met een compliment over de woning of stel een paar vragen over de verkoper. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent en creëer je een positieve sfeer. Een goede sfeer kan er ook voor zorgen dat de verkoopmakelaar meer bereid is om met je mee te denken.

Tip 5: Focus op de feiten

Blijf tijdens het onderhandelen focussen op de feiten. Zoek bijvoorbeeld uit waarom de woning al langere tijd te koop staat en welke gebreken er aanwezig zijn. Gebruik deze informatie tijdens de onderhandelingen en benadruk de reden waarom je niet bereid bent om meer te betalen dan je bod.

Tip 6: Wees geduldig

Onderhandelen kost tijd en geduld. Laat je niet opjagen door de verkoopmakelaar en neem de tijd om na te denken over een tegenbod. Soms kan het lonen om even te wachten, omdat de verkoopmakelaar misschien met een beter bod komt of omdat de verkoper toch bereid is om met je mee te denken.

Tip 7: Vergeet de voorwaarden niet

Naast de prijs zijn ook de voorwaarden belangrijk bij het onderhandelen met een verkoopmakelaar. Denk hierbij aan de opleverdatum, de ontbindende voorwaarden en de eventuele overname van roerende zaken. Zorg dat je deze voorwaarden goed hebt uitgewerkt voordat je gaat onderhandelen, zodat je hierop kunt inspelen tijdens de onderhandelingen.

Onderhandelen met een verkoopmakelaar is een belangrijk onderdeel van het kopen van een huis.

Met deze 7 tips voor het maximale resultaat kun je beter voorbereid de onderhandelingen ingaan en meer kans maken op een goede deal. Houd daarbij altijd in gedachten dat het belangrijk is om realistisch te zijn, geduldig te blijven en ook de voorwaarden goed uit te werken. Zo kun je met een gerust hart je droomhuis kopen.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt