Kennisbank
Woning kopen
Woning kopen

Waar lopen starters allemaal tegenaan bij het kopen van een eerste woning

Sake van der Oord
26
 
August 2023
0 min leestijd

Starters op de Nederlandse huizenmarkt ervaren uitdagingen zoals stijgende woningprijzen, felle concurrentie, en strikte hypotheekvoorwaarden. Oplossingen variëren van sparen voor een hogere eigen inbreng tot het overwegen van woningen buiten populaire gebieden.

Deel deze post

Link gekopiëerd

De huizenmarkt is de afgelopen jaren flink veranderd. Vooral starters hebben het moeilijk bij het kopen van hun eerste woning. De prijzen zijn gestegen en de concurrentie is groot. In deze blog bespreken we de problemen waar starters op de huizenmarkt tegenaan lopen en wat ze kunnen doen om hun kansen te vergroten.

#1 Hoge huizenprijzen

Een van de grootste problemen waar starters op de huizenmarkt mee te maken hebben, zijn de hoge huizenprijzen. De afgelopen jaren zijn de prijzen flink gestegen en voor veel starters is het moeilijk om genoeg geld bij elkaar te krijgen om een huis te kopen. Daarnaast is het moeilijk om een huis te vinden dat binnen het budget past.

#2 Concurrentie van andere kopers

Starters op de huizenmarkt hebben niet alleen te maken met hoge huizenprijzen, maar ook met concurrentie van andere kopers. Vooral in populaire gebieden en steden is de concurrentie groot. Er zijn vaak veel kopers voor één woning, waardoor starters al snel buiten de boot vallen.

#3 Beperkte financieringsmogelijkheden

Starters hebben vaak nog geen groot vermogen opgebouwd en kunnen daardoor moeilijk aan de benodigde financiering komen. Daarnaast hebben banken de financieringseisen aangescherpt, waardoor het voor starters nog moeilijker is om een hypotheek te krijgen.

#4 Flexibele arbeidscontracten

Een probleem is een flexibel arbeidscontract. Als een starter een tijdelijk of flexibel contract heeft, kan dit een obstakel vormen bij het krijgen van een hypotheek. Banken stellen namelijk vaak als voorwaarde dat er een vast contract moet zijn om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Oplossing

Je kan proberen om een intentieverklaring van de werkgever te krijgen. Dit is een schriftelijke verklaring waarin staat dat de werkgever van plan is om het contract om te zetten naar een vast contract. Hierdoor kan de bank toch bereid zijn om een hypotheek te verstrekken.

#5 Hoge maandelijkse lasten

Als een starter een woning koopt met een hoge hypotheek, kan dit leiden tot hoge maandelijkse lasten. Hierdoor kan het lastig worden om rond te komen en om nog te sparen voor andere zaken, zoals een verbouwing of een vakantie.

Oplossing

Je kan een woning kopen die past bij hun budget en waarvan de hypotheeklasten goed te dragen zijn. Het is belangrijk om hierbij niet alleen naar de maandlasten te kijken, maar ook naar andere kosten, zoals gemeentelijke belastingen, verzekeringen en onderhoudskosten.

#6 Overbieden op woningen

Een ander probleem is het overbieden op woningen. Dit gebeurt vaak in populaire gebieden en steden, waar de vraag groter is dan het aanbod. Door het overbieden op woningen kunnen de prijzen nog verder stijgen, waardoor het voor starters nog moeilijker wordt om een woning te kopen.

Oplossing

Je kan proberen om buiten de populaire gebieden en steden te zoeken naar een woning. Hier zijn de prijzen vaak lager en is er minder concurrentie. Daarnaast kan je een aankoopmakelaar inschakelen die je kan helpen bij het vinden van een woning en het bieden op woningen. Een aankoopmakelaar kan ook helpen om te voorkomen dat er te veel wordt overboden op een woning.

#7 Gebrek aan kennis en ervaring

Veel starters hebben nog nooit eerder een woning gekocht en weten niet waar ze op moeten letten bij het kopen van een woning. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk fouten maken en te veel betalen voor een woning.

Oplossing

Je kan je laten adviseren door experts, zoals een hypotheekadviseur of makelaar. Deze professionals kunnen jou helpen om de juiste keuzes te maken en om valkuilen te vermijden. Daarnaast is het belangrijk dat starters zich goed informeren over het koopproces en dat ze zich verdiepen in de woningmarkt. Door bijvoorbeeld blogs en artikelen te lezen en ervaringen van anderen te bekijken, kan je jezelf beter voorbereiden op het kopen van een woning.

#8 Hoge kosten voor energiebesparende maatregelen

Een laatste probleem waar starters op de huizenmarkt tegenaan kunnen lopen, zijn de hoge kosten voor energiebesparende maatregelen. Veel starters willen graag een duurzame woning, maar de kosten voor bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie en warmtepompen kunnen hoog zijn.

Wat kan je doen?

Je kan een aantal dingen doen om jouw kansen te vergroten bij het kopen van een eerste woning. Hieronder vind je een aantal tips:

Bespaar geld voor een hogere eigen inbreng

Door geld te sparen voor een hogere eigen inbreng, vergroot je je kans bij het krijgen van een hypotheek. Hoe hoger de eigen inbreng, hoe minder geld je hoeft te lenen van de bank. Daardoor is het makkelijker om aan de financieringseisen te voldoen.

Bekijk mogelijkheden voor startersleningen

Sommige gemeenten bieden startersleningen aan. Dit zijn leningen met gunstige voorwaarden, speciaal bedoeld voor starters op de huizenmarkt. Hierdoor kan je makkelijker aan de financiering komen.

Zoek een goedkopere woning buiten de stad

In sommige gebieden en dorpen zijn de huizenprijzen lager dan in de stad. Je kan overwegen om buiten de stad te zoeken naar een woning. Dit vergroot de kans op een betaalbare woning.

Starters op de huizenmarkt hebben het moeilijk bij het kopen van hun eerste woning. Hoge huizenprijzen, concurrentie van andere kopers en beperkte financieringsmogelijkheden zorgen voor obstakels. Het is belangrijk dat je je goed laat informeren en adviseren door experts, zoals een hypotheekadviseur of makelaar. Op deze manier kan je beter inschatten wat de mogelijkheden zijn en welke stappen je moet nemen om jouw droomwoning te kunnen kopen.

Het is echter ook belangrijk dat de overheid zich blijft inzetten voor betaalbare woningen voor starters. Dit kan bijvoorbeeld door het bouwen van meer betaalbare huurwoningen en koopwoningen voor starters, het aanpassen van de financieringseisen en het bieden van gunstige leningen en subsidies. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat starters op de huizenmarkt niet langer tegen deze problemen aanlopen en een goede start kunnen maken op de huizenmarkt.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt