Kennisbank
Woning kopen
Woning kopen

Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwbouwwoning?

Billy Brouwer
6
 
August 2023
0 min leestijd

Kopen van een nieuwbouwwoning biedt voordelen zoals nieuwe apparaten en geen overdrachtsbelasting, maar vereist grondige voorbereiding. Onderzoek de wijk, bouwer en contractdetails. Weeg de nadelen zoals langere wachttijden en potentiële bouwvertragingen tegen de voordelen af.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Het kopen van een nieuwbouwwoning is een big deal. Je moet echt even de tijd nemen om alles uit te zoeken. Ga eerst zelf kijken in de wijk. Voelt het goed? Staan er leuke winkels of een park? Hoe zit het met de veiligheid en het openbaar vervoer? En vergeet niet te checken of er nog andere bouwplannen zijn die je uitzicht straks misschien verpesten.

De bouwer van het project is ook belangrijk. Zoek uit wat anderen van hem vinden. Is hij betrouwbaar? Heeft hij eerder goede huizen opgeleverd?

En dan de kleine lettertjes. Lees het contract goed door, vooral de garanties en andere beperkingen. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan nadat je al hebt getekend.

Maar wat zijn nou precies de voordelen van een nieuwbouwwoning?

  • Nou, omdat je de eerste eigenaar van de woning bent, profiteer je van gloednieuwe apparaten, verse verf en vloeren die in onberispelijke staat zijn.
  • De gemoedsrust die het bezit van een huis zonder potentiële problemen met zich meebrengt, kan geruststellend zijn en zorgen voor een veel soepelere eigendomservaring.
  • Je krijgt ook de kans om specifieke afwerkingen te kiezen die je wilt voor jouw huis, zoals keukenbladen, vloeren en verlichting.
  • Een ander voordeel is dat je de woning vrij op naam koopt. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Dat komt doordat je de eerste eigenaar van het huis bent.
  • Tot slot kan het ook een financieel voordeel opleveren in de toekomst omdat je je huis vaak kunt verkopen voor meer dan wat je oorspronkelijk betaalde. Het is ook gewoon superleuk om je huis stap voor stap te zien ontstaan.

Zijn er ook nadelen aan het kopen van een nieuwbouwwoning?

  • Het is belangrijk op te merken dat het kopen van een nieuwbouwwoning langer duurt dan het kopen van een bestaande woning. Dit komt doordat je technisch gezien de plannen koopt en wacht tot jouw droomhuis vanaf nul wordt gebouwd.
  • Je moet ook in gedachten houden dat er meestal geen ruimte is voor onderhandeling als het gaat om de prijs, omdat deze al vastgesteld is.
  • Bovendien kunnen er vertragingen zijn bij de bouw als het weer het niet toelaat of als er geen materialen beschikbaar zijn, wat de wachttijd voor de voltooiing van jouw droomhuis kan verlengen.
  • Een bijkomend nadeel is dat de woning op papier vaak ruimer lijkt dan in het echt, dus zorg ervoor dat je vooraf de exacte maten opneemt om teleurstelling te voorkomen.
  • De aannemer kan failliet gaan of zal niet in staat zijn om de bouw tegen de overeengekomen prijs te voltooien, en dit kan betekenen dat je uiteindelijk meer betaalt dan jouw oorspronkelijke budget.

Gelukkig hebben veel nieuwbouwprojecten een woningborg certificaat of extra verzekering die je tegen dergelijke problemen kunnen beschermen. Lees je dus goed in hoe de bouwer en de ontwikkelaar zijn verplichtingen gaat nakomen. Kortom, het kopen van een nieuwbouwwoning is een opwindende ervaring, maar vereist zorgvuldige overweging vooraf. Onderzoek doen en het proces begrijpen kan helpen om het tot een succes te maken! Ga dus met voldoende kennis op zoek naar die perfecte nieuwbouwwoning! Je zult er geen spijt van krijgen. Veel succes!

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt