Kennisbank
Duurzaamheid
Duurzaamheid

Alles over zonnepanelen, de salderingsregeling en of het de investering waard is

Billy Brouwer
6
 
August 2023
0 min leestijd

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit en kunnen een duurzame investering zijn. De salderingsregeling maakt teruglevering aan het net financieel aantrekkelijk. Subsidies en dalende kosten maken de aanschaf steeds toegankelijker.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Dit zijn vragen die bij veel mensen opkomen wanneer ze overwegen om zonnepanelen te installeren. In dit artikel zullen we uitleggen hoe zonnepanelen werken, wat de salderingsregeling inhoudt en of het financieel haalbaar is om te investeren in zonnepanelen.

Zonnepanelen: wat zijn ze en hoe werken ze?

Zonnepanelen zijn panelen die zonne-energie opvangen en omzetten in elektriciteit. De panelen bestaan uit zonnecellen, die de zonnestralen opvangen en omzetten in gelijkstroom. Vervolgens wordt deze gelijkstroom omgezet in wisselstroom, zodat het kan worden gebruikt in huis. De opgewekte energie kan worden opgeslagen in batterijen of teruggeleverd worden aan het energienet.

De salderingsregeling: wat houdt het in?

De salderingsregeling is een regeling die ervoor zorgt dat de energie die wordt teruggeleverd aan het net wordt verrekend met de energie die wordt verbruikt. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, wordt de overtollige energie teruggeleverd aan het net en krijg je daarvoor een vergoeding. Deze vergoeding is gelijk aan het tarief dat je betaalt voor de energie die je afneemt.

Is het financieel haalbaar om te investeren in zonnepanelen?

Het investeren in zonnepanelen is een grote investering, maar het kan op de lange termijn wel lonen. De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald, terwijl de energieprijzen juist zijn gestegen. Hierdoor is het steeds aantrekkelijker geworden om te investeren in zonnepanelen. Daarnaast zijn er verschillende subsidies beschikbaar, waardoor de aanschaf van zonnepanelen financieel aantrekkelijker wordt.

Is het de investering waard?

Het investeren in zonnepanelen kan een goede keuze zijn als je op de lange termijn wilt besparen op je energierekening en wilt bijdragen aan een duurzamere wereld. De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld 7 tot 10 jaar, maar kan korter zijn als je veel energie verbruikt en dus meer bespaart. Daarnaast kan je door het terugleveren van energie aan het net ook nog geld verdienen.

Als je overweegt om te investeren in zonnepanelen, is het belangrijk om goed te kijken naar de kosten en opbrengsten. Een specialist kan je hierover adviseren en een berekening maken van de terugverdientijd en het rendement van zonnepanelen in jouw situatie.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt