Kennisbank
Juridische zaken
Juridische zaken

Wat doet een notaris?

Billy Brouwer
26
 
August 2023
0 min leestijd

De notaris speelt een cruciale rol bij de aankoop van een starterswoning, zorgend voor rechtsgeldige en bindende afspraken. Hij maakt de essentiële leverings- en hypotheekakte op, waarmee de woning officieel wordt overgedragen.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Waarschijnlijk heb je het woord notaris in combinatie met het kopen van jouw eerste starterswoning al eens voorbij horen komen. Dat is logisch, want de notaris is een belangrijke schakel in het kopen van een woning. Maar waarom is de notaris dan zo belangrijk? Dat wordt in de rest van dit artikel vanzelf duidelijk.

De notaris

In algemene zin helpt een notaris mensen om tot bindende afspraken te komen die rechtsgeldig zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het maken van een testament, maar dus ook bij de koop van jouw eerste woning. De notaris is onafhankelijk en let op de belangen van alle betrokken.

De notaris en jouw eerste starterswoning

Als het hele proces van woningen bezichtigen en bieden achter de rug is en je het koopcontract van jouw eerste starterswoning hebt ondertekend, komt uiteindelijk de notaris in beeld. De notaris is namelijk als enige bevoegd om jouw nieuwe starterswoning over te dragen. Er moet namelijk een leveringsakte en hypotheekakte worden opgemaakt. De leveringsakte is het officiële document waarin is vastgelegd dat de woning van verkoper naar koper wordt overgedragen.

Bij het sluiten van een hypotheek hoort de hypotheekakte. In deze akte staat vastgelegd dat je nieuwe woning wordt aangeboden als onderpand in ruil voor de hypotheek. Na het tekenen van deze twee documenten is de koop van jouw eerste starterswoning dus pas officieel. Zoals hierboven waarschijnlijk wel duidelijk is geworden speelt de notaris een belangrijke rol in het aankoopproces. Wij werken met verschillende partners samen, waardoor je niet op zoek hoeft naar een notaris. Wanneer de datum van overdracht vast staat, zorgen wij dat de afspraak met de notaris wordt gemaakt. Zo weet je zeker dat het hele proces goed verloopt.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt