Kennisbank
Juridische zaken
Juridische zaken

Wat is een waarborgsom?

Sake van der Oord
26
 
August 2023
0 min leestijd

Na een koopcontract betaal je een waarborgsom aan de notaris als zekerheid voor de verkoper. Deze som is meestal 10% van de koopprijs en kan ook via een bankgarantie worden geregeld. Bij succesvolle overdracht krijg je het bedrag terug.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Op het moment dat je eindelijk je eerste starterswoning hebt kunnen kopen, begint vaak het wachten op de woningoverdracht totdat de woning echt van jou is. Na het tekenen van het koopcontract wil de verkoper vaak een waarborgsom ontvangen, als extra zekerheid dat je de woning gaat kopen. In dit artikel leggen we kort uit wat de waarborgsom precies inhoudt.

De koper betaalt de waarborgsom, als extra zekerheid voor de verkoper dat de woning verkocht gaat worden. De waarborgsom bij een koopwoning bedraagt meestal 10 procent van de koopprijs. De waarborgsom betaal je niet direct aan de verkoper, maar maak je over aan de notaris. Mocht je niet voldoende eigen middelen hebben om de waarborgsom te betalen, dan kan je een bankgarantie aanvragen. Dit betekent eigenlijk dat de bank garant staat voor betaling van de waarborgsom als de koper zijn of haar verplichtingen niet nakomt. Hier worden door de bank uiteraard kosten voor gerekend, meestal één procent van de waarborgsom. Als de koop niet doorgaat en de verkoper eist de waarborgsom op, moet je dit bedrag terugbetalen aan de bank.

Aan het betalen van de waarborgsom (of de bankgarantie) zit een termijn vast die je kan terugvinden in het koopcontract. Vaak moet je dit binnen twee weken geregeld hebben. In het beste geval gaat de koop van de woning natuurlijk gewoon door en zal je de waarborgsom van de notaris terugkrijgen op het moment van passeren. Dit kun je dan altijd terugvinden op de nota van afrekening.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt