Kennisbank
Juridische zaken
Juridische zaken

Ontdek de exacte kosten van een notaris bij een woningoverdracht

Billy Brouwer
26
 
August 2023
0 min leestijd

De notaris speelt een cruciale rol in de woningoverdracht, regelend van eigendomsoverdracht tot hypotheekakte. Kosten variëren op basis van diverse factoren zoals locatie en complexiteit, maar besparingen zijn mogelijk door te onderhandelen en offertes te vergelijken.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Gefeliciteerd! Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden en bent klaar om de sprong te wagen. Voordat je echter de sleutels in handen hebt, moet je door het proces van de woningoverdracht. En daarbij komt de notaris om de hoek kijken. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van een notaris bij een woningoverdracht? Dat is waar we het o.a. in dit artikel over gaan hebben.

De rol van de notaris bij woningoverdracht

De notaris speelt een belangrijke rol bij de overdracht van een woning. Hij is degene die ervoor zorgt dat alle juridische zaken goed geregeld zijn. Hij zorgt ervoor dat de eigendomsoverdracht correct verloopt, dat er geen beslagen op de woning rusten en dat de hypotheekakte correct wordt opgesteld. Alles wat met juridische zaken te maken heeft, wordt door de notaris in goede banen geleid.

Wat zijn de kosten van een notaris bij een woningoverdracht?

Nu we weten wat de notaris precies doet, is het tijd om te ontdekken wat de kosten zijn. De kosten van een notaris bij een woningoverdracht zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de onderzoeken die gedaan moeten worden door de notaris, de hypotheekvorm en de regio waarin de woning gelegen is.

De kosten van de notaris

Laten we eens kijken naar de kosten van een notaris. De kosten kunnen bestaan uit verschillende onderdelen:

  • Notariskosten voor de leveringsakte
  • Notariskosten voor de hypotheekakte
  • Kadasterkosten
  • BTW
  • Onderzoekskosten

De notariskosten voor de leveringsakte zijn afhankelijk van de waarde van de woning en de complexiteit van de overdracht. Dit kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro's. De notariskosten voor de hypotheekakte zijn vaak iets lager en liggen tussen de € 500 en € 1.000.

Daarnaast moet je rekening houden met de kadasterkosten. Dit zijn kosten die worden gemaakt voor het inschrijven van de hypotheekakte en de eigendomsoverdracht in het Kadaster. Deze kosten zijn vaak tussen de € 100 en € 200.

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de kosten die gepaard gaan met het onderzoek naar de koper(s). De notaris voert een due diligence-onderzoek uit om de identiteit van de koper te verifiëren, te controleren of er geen beslag ligt op het onroerend goed en om te zorgen dat alle wettelijke voorschriften worden nageleefd. Deze onderzoekskosten kunnen variëren en zijn een belangrijk onderdeel van het totale kostenplaatje.

En tot slot moet er nog BTW worden betaald over de notariskosten. Dit is momenteel 21% van de notariskosten.

Waarom zijn de kosten van een notaris zo hoog?

Laten we eerlijk zijn, de kosten van een notaris kunnen behoorlijk hoog oplopen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Het antwoord is simpel: de notaris is een belangrijke schakel in het koopproces en hij of zij moet ervoor zorgen dat alles juridisch goed geregeld is. Bovendien zijn er veel administratieve taken die moeten worden uitgevoerd, zoals het opstellen van de leveringsakte en de hypotheekakte, het controleren van eigendomspapieren en het inschrijven bij het Kadaster. Dit alles kost tijd en expertise, en dat vertaalt zich in kosten.

Kun je besparen op de kosten van een notaris?

Ja, dat kan zeker! Je kunt verschillende notarissen met elkaar vergelijken om te zien welke het voordeligst is. Maar er zijn nog meer manieren om geld te besparen. Hier zijn een paar tips:

#1 Onderhandelen

Vraag of er ruimte is voor een korting. Veel notarissen zijn bereid om wat van hun tarieven af te halen als je erom vraagt.

#2 Pakketkorting

Als je zowel de leveringsakte als de hypotheekakte bij dezelfde notaris laat opstellen, kun je vaak een pakketkorting krijgen.

#3 Vraag om een offerte

Vraag altijd om een offerte voordat je met een notaris in zee gaat. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en kom je niet voor verrassingen te staan.

#4 Kies een lokale notaris

Notarissen in grote steden rekenen vaak hogere tarieven dan notarissen in kleinere steden of dorpen. Overweeg dus om een lokale notaris te kiezen als je geld wilt besparen.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt