Kennisbank
Erfpacht
Erfpacht

De voor- en nadelen van erfpacht: een overzicht

Sake van der Oord
26
 
August 2023
0 min leestijd

Erfpacht biedt een goedkopere en flexibele manier om grond te gebruiken, vooral in stedelijke gebieden. Echter, het brengt financiële onzekerheid en gebruikslimitaties met zich mee, zoals periodiek herziene kosten en beperkingen in grondgebruik.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Erfpacht is een vorm van grondgebruik waarbij je wel het gebruiksrecht van de grond hebt, maar niet de eigenaar bent. Het is een constructie die vooral in stedelijke gebieden en bij bijzondere gronden zoals natuurgebieden wordt toegepast. Hoewel erfpacht in sommige gevallen financieel aantrekkelijk kan zijn, zijn er ook een aantal nadelen aan verbonden. In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van erfpacht.

Financiële voordelen

Een van de grootste voordelen van erfpacht is dat het vaak goedkoper is dan het kopen van grond. Je betaalt namelijk alleen voor het gebruik van de grond, niet voor het eigendom ervan. Dit kan de drempel om een woning te kopen aanzienlijk verlagen. Vooral in stedelijke gebieden, waar de grondprijs hoog is, kan dit een uitkomst bieden.

Daarnaast zijn de jaarlijkse erfpachtcanons (de kosten voor het gebruik van de grond) in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Dit kan een financieel voordeel opleveren bij de jaarlijkse belastingaangifte.

Meer flexibiliteit

Omdat je de grond niet hoeft te kopen, kun je als erfpachter sneller en flexibeler inspelen op veranderingen in je persoonlijke situatie of in de woningmarkt. Verhuizen of het veranderen van woonlocatie kan daardoor minder ingrijpend zijn.

De nadelen: financiële onzekerheid

Hoewel erfpacht op de korte termijn voordelig kan lijken, brengt het op de lange termijn financiële onzekerheid met zich mee. De erfpachtcanon kan namelijk periodiek worden herzien, en een forse verhoging is niet ongebruikelijk. Dit kan leiden tot onvoorziene kosten die je financiële plannen in de war kunnen schoppen.

Beperkingen in gebruik en aanpassingen

Als erfpachter heb je vaak te maken met beperkingen in het gebruik van de grond en eventuele aanpassingen aan de woning. De eigenaar van de grond kan restricties opleggen, zoals het verbod op bepaalde soorten bebouwing of het gebruik voor bepaalde doeleinden. Dit kan je vrijheid om je woning naar wens aan te passen flink beperken.

Het kiezen voor erfpacht kan onder bepaalde omstandigheden voordelig zijn, maar het is belangrijk om ook de langere termijn in ogenschouw te nemen. Weeg de voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar af en laat je goed adviseren door een financieel expert. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij jouw persoonlijke situatie en toekomstplannen.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt