Kennisbank
Erfpacht
Erfpacht

Erfpacht vs. eigen grond: wat is het verschil?

Sake van der Oord
26
 
August 2023
0 min leestijd

Bij het kopen van een huis moet je de keuze maken tussen erfpacht en eigen grond. Erfpacht heeft vaak lagere initiële kosten maar periodieke betalingen en beperkingen, terwijl eigen grond meer vrijheid en waardevastheid biedt maar duurder is.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Het kopen van een huis is een belangrijke financiële beslissing die veel aspecten met zich meebrengt om te overwegen. Een van de cruciale factoren die je mogelijk tegenkomt, is de vraag of het perceel waarop de woning staat in erfpacht is uitgegeven of dat het eigen grond betreft. Deze keuze heeft zowel financiële als praktische implicaties. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen erfpacht en eigen grond om je te helpen een weloverwogen keuze te maken.

Eigendom van de grond

Het fundamentele verschil tussen erfpacht en eigen grond is wie de eigenaar van de grond is. Bij eigen grond ben je als huiseigenaar ook de eigenaar van het perceel waarop het huis staat. Bij erfpacht daarentegen, blijft de grond eigendom van een derde partij, meestal een gemeente of een particuliere grondbezitter. Je koopt in dit geval alleen het recht om de grond te gebruiken voor een bepaalde periode, die vaak varieert tussen de 30 en 99 jaar.

Financiële overwegingen

Als je een huis koopt op eigen grond, is het totale aankoopbedrag in de regel hoger omdat je zowel voor het huis als voor de grond betaalt. Bij erfpacht is de initiële investering vaak lager omdat je alleen voor het huis betaalt. Daartegenover staat dat je periodiek een bedrag, de zogenaamde "canon", moet betalen voor het gebruik van de grond.

Bij erfpacht kunnen de canonkosten stijgen door de tijd, afhankelijk van de voorwaarden in het erfpachtcontract. Bij eigen grond heb je dit risico niet, maar kunnen er andere gemeentelijke belastingen en heffingen gelden.

Flexibiliteit en beperkingen

Met eigen grond heb je in principe meer vrijheid om te doen wat je wilt, zolang je je houdt aan de gemeentelijke bouw- en bestemmingsplannen. Bij erfpacht kunnen er extra beperkingen zijn met betrekking tot de aanpassingen die je aan de woning en het perceel mag doen. Het is belangrijk deze voorwaarden vooraf goed te checken.

Invloed op de woningwaarde en verkoopbaarheid

Woningen op eigen grond zijn over het algemeen makkelijker te verkopen en kunnen een hogere waarde hebben dan vergelijkbare woningen op erfpachtgrond. Veel potentiële kopers zijn huiverig voor de onzekerheden en mogelijke kostenstijgingen die erfpacht met zich meebrengt.

Of je nu kiest voor erfpacht of eigen grond, beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Bij de keuze tussen de twee is het essentieel om je goed te laten informeren en adviseren. Weeg niet alleen de initiële kosten af, maar denk ook aan de lange termijn en je persoonlijke situatie. Door zorgvuldig de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, kun je een keuze maken die het best bij jouw wensen en toekomstplannen past.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt