Kennisbank
Nieuws en ontwikkelingen
Nieuws en ontwikkelingen

Steeds meer particuliere beleggers kopen een huis als investering

Billy Brouwer
26
 
August 2023
0 min leestijd

Het Ministerie van Financiën onderzocht beleggersgroei (2011-2018). Transacties stijgen, vooral in grote steden als Amsterdam en Rotterdam, waar beleggers starters overtreffen. Kassa: In 2020 kocht 34% van de woningen in vier grote steden.

Deel deze post

Link gekopiëerd

In het onderzoek van het ministerie van Financiën is ook gekeken naar de groei van particuliere beleggers. De data die hiervoor gebruikt is ligt tussen 2011 en 2018, waardoor de verwachting is dat het aandeel particuliere beleggers inmiddels nog hoger is. Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal transacties in de afgelopen jaren flink is toegenomen voor alle verschillende kopende partijen (starters, beleggers en overige partijen). Uit de tabel komt ook naar voren dat het aantal transacties door starters het minst hard is gegroeid, terwijl het aantal transacties door beleggers juist het hardst is gegroeid. Ook is er gekeken naar het aantal transacties in de vier grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht).

Opvallend is dat het aandeel van beleggers dat woningen koopt aanmerkelijk hoger is in de G4 in vergelijking met de rest van Nederland. Daarnaast is het bijzonder te noemen dat het aandeel van beleggers in de G4 groter is dan het aandeel van starters in de G4. Uit de figuur hiernaast komt duidelijk naar voren dat in alle 6 onderzochte steden het aandeel particuliere investeerders in woningtransacties is toegenomen. De mate waarin, verschilt wel sterk per stad. In Amsterdam en Rotterdam lijkt de sterkste stijging te zijn, in beide gevallen gaat het om een stijging van meer dan 10 procentpunten.

Uit het onderzoek van het Kadaster blijkt ook nog dat er grote verschillen zijn tussen bepaalde buurten. Voor de regio Amsterdam geldt dat in sommige buurten het aandeel van particuliere investeerders in de woningtransacties meer dan 50% bedraagt (over de periode 2014-2017), terwijl er ook nog buurten zijn waar het aandeel minder dan 10% bedraagt. In de andere regio’s zijn ook dergelijke patronen waar te nemen. In de regio Eindhoven kan het daardoor voorkomen dat in één buurt het aandeel van particuliere investeerders meer dan 25% bedraagt, terwijl het aandeel in de naastgelegen buurt maar 5% tot 10% is.

Ook het programma Kassa deed onderzoek naar particuliere beleggers en meldt dat op de huizenmarkt investeerders nog nooit zoveel woningen gekocht hebben als in 2020. Van de woningen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam werd 34 procent verkocht aan mensen die er zelf niet gingen wonen. Van de circa 8 miljoen woningen in Nederland zijn er bijna 700.000 inmiddels in handen van particuliere investeerders, die ze vervolgens verhuren. Het kan dan gaan om een kleine investeerder, maar ook om grote vastgoedfondsen uit binnen- en buitenland.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt