Kennisbank
Hypotheekadvies
Hypotheekadvies

Maximale hypotheek berekenen: hoe doe je dat?

Billy Brouwer
6
 
August 2023
0 min leestijd

Het berekenen van je maximale hypotheek is cruciaal bij het kopen van een huis. Dit hangt af van diverse factoren zoals je inkomen, eventuele schulden en de hypotheekrente. Professioneel advies kan helpen bij een accurate berekening.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Je hebt je droomhuis gevonden en wilt graag weten hoeveel je kunt lenen om de koop te financieren. Het berekenen van je maximale hypotheek is een van de eerste stappen in dit proces. Maar hoe pak je dat aan? In deze blog leg ik het stap voor stap uit.

Waarom je maximale hypotheek berekenen?

Een hypotheek is een grote financiële verplichting die je voor een lange periode aangaat. Door je maximale hypotheek te berekenen, krijg je een goed beeld van wat financieel haalbaar is. Je voorkomt zo dat je een huis koopt dat je eigenlijk niet kunt betalen.

Inkomen: de basis van de berekening

Je inkomen is de belangrijkste factor voor het bepalen van je maximale hypotheek. Pak je jaaropgaaf erbij of je laatste salarisstrook en kijk naar je bruto jaarinkomen.

  • Vast inkomen: Heb je een vast contract? Dan kun je dit volledige bedrag meenemen in de berekening.
  • Tijdelijk of variabel inkomen: Heb je een tijdelijk contract, ben je zzp'er of heb je wisselende inkomsten? Dan wordt er vaak gekeken naar het gemiddelde inkomen over de laatste drie jaar.

Andere financiële verplichtingen

Heb je al andere leningen, zoals een studieschuld of een persoonlijke lening? Deze schulden worden meegenomen in de berekening en kunnen je maximale hypotheek verlagen.

De hypotheekrente

De hypotheekrente speelt ook een grote rol. Een lagere rente betekent lagere maandlasten, wat weer invloed heeft op hoeveel je maximaal kunt lenen. Houd ook rekening met de rentevaste periode.

Online tools en adviseurs

Er zijn veel online calculators beschikbaar waarmee je een indicatie kunt krijgen van je maximale hypotheek. Vul je gegevens in en je krijgt een schatting te zien. Voor een exacte berekening is het raadzaam om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Zij kunnen ook rekening houden met toekomstige veranderingen zoals pensioen, kinderen of veranderende rente.

Partnerinkomen

Als je samen met een partner een huis koopt, wordt diens inkomen uiteraard ook meegenomen in de berekening. Soms kun je daardoor een hogere hypotheek krijgen. Maar let op: twee inkomens betekent ook twee keer zoveel financiële verantwoordelijkheid.

Je maximale hypotheek berekenen is een belangrijke stap als je een huis wilt kopen. Het geeft je duidelijkheid over wat je kunt betalen en helpt je te focussen op huizen die binnen je budget vallen. Het is verstandig om hier zorgvuldig naar te kijken en professioneel advies in te winnen. Op die manier voorkom je dat je later in financiële problemen komt. Heb je je maximale hypotheek berekend? Dan is het tijd om echt op huizenjacht te gaan!

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt