Kennisbank
Energielabel
Energielabel

Hoe wordt het energielabel van een woning bepaald?

Billy Brouwer
26
 
August 2023
0 min leestijd

Een energielabel geeft inzicht in de duurzaamheid van een woning en kan maandelijkse energiekosten aanzienlijk beïnvloeden. Dit label, wettelijk verplicht bij verkoop of huur, is gebaseerd op factoren zoals isolatie en energieverbruik en kan de woningwaarde verhogen.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Wat is een energielabel en hoe wordt het energielabel van een woning bepaald?

Wil jij je woning verkopen of een nieuwe woning kopen? Let op! Een goed energielabel is tegenwoordig enorm belangrijk bij het kopen of verkopen van een woning! Een energielabel laat zien hoe energiezuinig het huis is. En een zuinig huis scheelt tot wel honderden euro’s per maand. Daardoor heeft het energielabel ook invloed op de waarde van een huis: hoe zuiniger, hoe duurder.

Wat zegt een energielabel?

Een energielabel geeft dus aan hoe zuinig een woning is, de energieprestatie genoemd. De energieprestatie wordt gerangschikt van A++++ naar G. Woningen met een A++++-label zijn het zuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Een energielabel geeft ook aan hoe een woning energiezuiniger kan worden. Denk aan betere isolatie van het dak of het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast geeft het label aan of de woning van het gas af is, of er gemakkelijk vanaf kan.

Hoe wordt een energielabel bepaald?

Om het energielabel te bepalen wordt simpelweg gekeken naar hoeveel fossiele energie een woning verbruikt. Een energieadviseur baseert het energielabel op basis van verschillende factoren. Bijvoorbeeld uit welk bouwjaar het huis komt, het type en de grootte van het huis, of gevels en daken geïsoleerd zijn en hoe zuinig de installaties zijn. De energieadviseur gebruikt hiervoor een vaste bepalingsmethode (NTA 8800). Bekijk deze infographic van de Rijksoverheid voor meer informatie over deze bepalingsmethode.

Verbeter het energielabel!

Verkoop of verhuur je een woning? Dan ben je volgens de wet verplicht een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of de huurder. Een beter energielabel vergroot de waarde van de woning en levert dus meer op. Dit kun je doen door de woning goed te isoleren. Bij oudere woningen maakt een gevel isoleren al een groot verschil. Maar denk ook aan vloer- en dakisolatie. Daarnaast scheelt dubbel glas in slaapkamers enorm. Bekijk met een energieadviseur wat jij kunt doen om een hoger energielabel te halen.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt