Energielabel B of energielabel E, je hebt het vast wel eens voorbij zien komen, maar wat zegt het nou precies? Het energielabel laat eigenlijk zien hoe energiezuinig een woning is. Als eigenaar van een woning ben je verplicht bij verkoop of verhuur een energielabel beschikbaar te stellen of als je een nieuwe woning laat bouwen.
Waar bestaat een energielabel uit?
Een energielabel voor woningen bevat een aantal onderdelen, namelijk:
- Verbruikt de woning veel of weinig energie, ook wel de energieprestatie? Dit wordt onderverdeeld in de letters A t/m G, waarbij het A++++-label (groen) het energiezuinigst is en energielabel G (rood) het minst zuinig. Het is dus raadzaam hier op te letten bij het kopen van een woning.
- Kan de woning energiezuiniger worden en hoe? Bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen of (dak)isolatie.
- Kan de woning makkelijk van het gas af? En is er nog extra isolatie nodig op bijvoorbeeld het dak, de vloer of ramen om over te kunnen stappen op een elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Als een woning slecht geïsoleerd is, heeft een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet namelijk geen zin. Wat kan een energielabel voor jou betekenen?
Door middel van het energielabel kun je direct zien of de woning energiezuinig is of niet. Dit geeft je ook een indicatie van je energierekening. Met de huidige hoge energietarieven is dit niet geheel onbelangrijk. Mocht je streven naar een duurzame woning, dan geeft het energielabel ook voorbeelden van wat je hier zelf nog aan kunt doen. Zo heb je vooraf al goed zicht op hoe zuinig de woning is en de mogelijkheden die je zelf nog hebt tot verduurzamen van de woning.