Kennisbank
Juridische zaken
Juridische zaken

Grenzen voor vrijstelling overdrachtsbelasting en NHG in 2024 verhoogd!

Billy Brouwer
6
 
November 2023
0 min leestijd

In 2024 verhoogt de overheid de vrijstellingsgrens voor overdrachtsbelasting van €440.000 naar €510.000 en de NHG grens van €405.000 naar €435.000, waardoor starters makkelijker een eigen huis kunnen kopen.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Een financieel duwtje in de rug voor starters

Het nieuwe jaar brengt goed nieuws voor jou. De overheid heeft besloten om zowel de grens voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting als de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te verhogen. Dit betekent dat de droom van een eigen woning voor velen dichterbij komt dan ooit tevoren.

De overdrachtsbelasting: hoe zat het ook alweer?

Overdrachtsbelasting is een belasting die betaald moet worden bij de aankoop van een woning. Voor starters is er een speciale vrijstelling die hen helpt om zonder deze extra kosten een huis te kopen.

In 2024 kun je als starter profiteren van deze vrijstelling als je een woning koopt tot 510.000 euro terwijl dat in 2023 nog 440.000 euro is. Belangrijk is dat je tussen de 18 en 35 jaar oud bent en de woning als hoofdverblijf gaat gebruiken. Heb je al eerder gebruikgemaakt van de startersvrijstelling, dan kom je niet nogmaals in aanmerking.

Gekapitaliseerde canon

Een belangrijk detail: staat jouw droomhuis op erfpachtgrond? Dan telt de waarde van de gekapitaliseerde canon mee bij de waarde van de woning. Huh wat, gekapitaliseerde canon? Ja, helaas kunnen we het niet anders verwoorden en makkelijker maken. Koop je een woning met erfpacht bel of app ons en we leggen het je uit!

Samen kopen: maar niet even oud?

Wanneer je samen met jouw partner een woning koopt, is het goed om te weten hoe de vrijstelling van overdrachtsbelasting in jouw situatie werkt.

  • Onder de 35 jaar: zijn jullie beiden jonger dan 35 jaar en voldoen jullie aan de voorwaarden? Dan kunnen jullie beiden de vrijstelling volledig benutten. Een dubbel voordeel dat het samen kopen van een woning extra aantrekkelijk maakt.
  • Gemengde leeftijden: is een van jullie ouder dan 35? Geen zorgen, de vrijstelling is niet alles of niets. De partner die jonger is dan 35 en voldoet aan de voorwaarden, kan nog steeds profiteren van de vrijstelling voor zijn of haar deel van de woningwaarde.

NHG: een veilig net voor jouw hypotheek

De NHG is een garantie op hypotheken tot een bepaalde grens, die in 2024 verhoogd wordt van 405.000 naar 435.000 euro. Deze garantie beschermt zowel de hypotheeknemer als de geldverstrekker tegen financiële problemen bij bijvoorbeeld werkloosheid, scheiding of arbeidsongeschiktheid.

Om in aanmerking te komen voor NHG moet de koopsom van de woning onder de vastgestelde grens liggen en voldoen aan de inkomenseisen en leenvoorwaarden.

Maar er is meer. Voor de groene denkers en doeners onder ons die hun nieuwe woning willen verduurzamen, is er extra goed nieuws. Met energiebesparende voorzieningen kan je in 2024 tot wel 461.100 euro lenen met NHG.

Dit biedt niet alleen een vangnet, maar ook een springplank naar een duurzamere toekomst. Wil je meer weten over NHG lees dan ons artikel: Wat is NHG.

Positieve ontwikkeling

De verhoging van de grenzen voor zowel de vrijstelling van overdrachtsbelasting als voor de NHG is een positieve ontwikkeling voor starters. Het maakt de stap naar een eigen woning kleiner en biedt meer zekerheid.

Als starter is het nu meer dan ooit van belang om goed op de hoogte te zijn van deze regelingen en te onderzoeken of je in aanmerking komt. Met deze financiële voordelen kan jouw droom van een eigen huis werkelijkheid worden.

Meer weten?

Ben je van plan om in 2024 een huis te kopen en wil je meer weten over de vrijstelling van overdrachtsbelasting of de NHG? Onze adviseurs staan klaar om je te voorzien van persoonlijk advies en om al je vragen te beantwoorden.

Lees meer over hoe wij je kunnen helpen, of neem direct contact op via 020 341 6587 en zet vandaag nog de eerste stap naar jouw eigen thuis!

Grijp je kans: start jouw toekomst met een eigen woning!

Sta je aan de start van je huizenjacht? Met de nieuwe grenzen voor overdrachtsbelastingvrijstelling en NHG in 2024, is jouw droomhuis dichterbij dan je denkt. Ontdek hoe je slim kunt profiteren van deze regelingen en zet een duurzame stap vooruit. Onze experts staan klaar om je te navigeren naar de perfecte start. Waar wacht je nog op?

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt